Liste over Slovenias statsoverhoder

Under følger en liste over Slovenias statsoverhoder:

Folkerepublikken Slovenia 1946 – 1963 / Den sosialistiske republikken Slovenia 1963 – 1990Rediger

      KPS / ZKS       SDP       Uavhengig       LDS / GPR       SD

Bilde Navn Embetstid Parti Merknad
Predsednik Osvobodilna fronta slovenskega naroda
  Josip Vidmar
(1895-1992)
3. oktober 1943 – 19. februar 1944 OFS
Predsednik Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta
  Josip Vidmar
(1895-1992)
19. februar 1944 – 18. november 1946
Predsednik Ustavodajne skupščine Ljudske republike Slovenije
  Oton Župančič
(1878-1949)
18. november 1946 Før valget av president ble sesjonene til Ustavodajna skupščina ledet av Oton Župančič (alderspresident, sesjonen 18. november 1946) og Bogdan Osolnik (verifiseringskomitéens formann, sesjonen 19. november 1946)
  Bogdan Osolnik
(1920-2019)
19. november 1946
  Ferdo Kozak
(1894-1957)
19. november 1946 – 20. november 1946 Uavhengig
OFS
Predsednik Prezidija Ustavodajne skupščine Ljudske republike Slovenije
  Josip Vidmar
(1895-1992)
20. november 1946 – 16. januar 1947
Predsednik Prezidija Ljudske skupščine Ljudske republike Slovenije
  Josip Vidmar
(1895-1992)
16. januar 1947 – 30. januar 1953
Predsednik Ljudske skupščine Ljudske republike Slovenije
  Ferdo Kozak
(1894-1957)
30. januar 1953 – 16. desember 1953 Uavhengig
OFS
(til 27. april 1953)
  Miha Marinko
(1900-1983)
16. desember 1953 – 9. juni 1962 ZKS
  Vida Tomšič
(1913-1998)
9. juni 1962 – 25. juni 1963 ZKS
Predsednik Skupščine Socialistične republike Slovenije
  Ivan Maček
(1908–1993)
25. juni 1963 – 9. mai 1967 ZKS
  Sergej Kraigher
(1914-2001)
9. mai 1967 – 9. mai 1974 ZKS
Predsednik Predsedstva Socialistične republike Slovenije
  Sergej Kraigher
(1914-2001)
9. mai 1974 – 23. mai 1979 ZKS
  Viktor Avbelj
(1914-1993)
23. mai 1979 – 7. mai 1984 ZKS
  France Popit
(1921-2013)
7. mai 1984 – 6. mai 1988 ZKS
  Janez Stanovnik
(1922-2020)
6. mai 1988 – 8. mars 1990 ZKS
(til 1990)
SDP
(1990)

Republikken Slovenia 1990 –Rediger

      SDP       Uavhengig       LDS / GPR       SD

Bilde Navn Embetstid Parti Valg
Predsednik Predsedstva Republike Slovenije
  Janez Stanovnik
(1922-)
8. mars 1990 – 10. mai 1990 SDP
  Milan Kučan
(1941-)
10. mai 1990 – 22. desember 1992 Uavhengig 1990
Predsednik Republike Slovenije
  Milan Kučan
(1941-)
23. desember 1992 – 22. desember 2002 Uavhengig 1992
1997
  Janez Drnovšek
(1950-2008)
23. desember 2002 – 22. desember 2007 LDS
(til 2006)
2002
Uavhengig
(fra 2006)
  Danilo Türk
(1952-)
23. desember 2007 – 22. desember 2012 Uavhengig 2007
  Borut Pahor
(1963-)
23. desember 2012 – SD 2012
Uavhengig 2017

KilderRediger