Liste over Litauens statsoverhoder

Wikimedia-listeartikkel

Under følger en oversikt over Litauens statsoverhoder fra 1917:

Staten Litauen 1918 – 1940Rediger

      Uavhengig

KongehusRediger
  • Urach (1918)
Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Merknad
Lietuvos Tarybos Pirmininkas
(Formann for Litauens råd)
  Antanas Smetona
(1874-1944)
24. september 1917 – 11. juli 1918 TPP
Konge
  Mindaugas II
(Wilhelm Karl von Urach)
(1864-1928)
13. juli 1918 – 2. november 1918 Mindaugas II ble valgt, men tiltrådte aldri regjeringen
Lietuvos Valstybės Tarybos Pirmininkas
(Formann for Litauens statsråd)
  Antanas Smetona
(1874-1944)
11. juli 1918 – 4. april 1919 TPP Da Smetona ble valgt til Litauens president 4. april 1919, sluttet han å lede møtene.
  Justinas Staugaitis
(1866-1943)
4. april 1919 – 6. april 1919 LKDP Fungerende formann
Lietuvos Valstybės Tarybos Vicepirmininkas
(Viseformann for Litauens statsråd)
  Stasys Šilingas
(1885-1962)
4. april 1919 – 6. april 1919 Fungerende formann
Lietuvos Valstybės Tarybos Vicepirmininkas
(Viseformann for Litauens statsråd)
Valstybės Prezidentas
(Statspresident)
  Antanas Smetona
(1874-1944)
6. april 1919 – 19. juni 1920 TPP
Respublikos Prezidentas
(Republikkens president)
  Aleksandras Stulginskis
(1885-1969)
19. juni 1920 – 21. desember 1922 LKDP Einąs Respublikos Prezidento pareigas
(Republikkens fungerende president)
Den konstituerende Seimas' president
21. desember 1922 – 7. juni 1926
  Kazys Grinius
(1866-1950)
8. juni 1926 – 18. desember 1926 LVLS Avsatt under et statskupp
  Jonas Staugaitis
(1868-1952)
18. desember – 19. desember 1926 LVLS Fungerende president
Seimas president
  Aleksandras Stulginskis
(1885-1969)
19. desember 1926 LKDP Fungerende president
Seimas president
  Antanas Smetona
(1874-1944)
19, desember 1926 – 15. juni 1940 LTS Smetona forlot landet 15. juni 1940 og overlot sine plikter til
statsminister Merkys på midlertidig basis i tråd med 1938-forfatningen.
Smetona fratrådte aldri formelt stillingen som president.
  Antanas Merkys
(1887-1955)
15. juni 1940 – 17. juni 1940 LTS Einąs Respublikos Prezidento pareigas
(Republikkens fungerende president)
Statsminister
Dagen etter Smetonas avreise offentliggjorte Merkys på
nasjonal radio at han hadde avsatt Smetona og at han nå
var president i kraft av seg selv. Dette brøt mot den litauiske grunnloven.
  Justas Paleckis
(1899-1980)
17. juni 1940 – 21. juli 1940 Uavhengig Einąs Respublikos Prezidento pareigas
(Republikkens fungerende president)
Statsminister
Innsatt etter krav fra de sovjetiske okkupantene.[1]
  Jonas Žemaitis
(1909-1954)
16. februar 1949 – 26. november 1954 † Uavhengig Žemaitis ble posthumt utnevnt til Litauens fjerde president i mars 2009.[2]

Den litauiske sosialistiske sovjetrepublikk 1940 – 1990Rediger

      Uavhengig       LK(b)P / LKP

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Merknad
Respublikos Prezidentas
(Republikkens president)
  Justas Paleckis
(1899-1980)
21. juli 1940 – 25. august 1940 Uavhengig
(1940)
Einąs Respublikos Prezidento pareigas
(Republikkens fungerende president)
Statsminister
LK(b)P
(fra 1940)
Lietuvos Tarybų Socialistinės Respublikos Aukščiausiosios tarybos prezidiumo pirmininkas
(Formann for presidiet til Den litauiske sosialistiske sovjetrepublikks øverste sovjet)
  Justas Paleckis
(1899-1980)
1940 – 1967 LK(b)P
i 1952 omdøpt til
LKP
  Motiejus Šumauskas
(1905-1982)
1967 – 1975 LKP
  Antanas Barkauskas
(1917-2008)
1975 – 1985 LKP
  Ringaudas Songaila
(1929-)
1985 – 1987 LKP
  Vytautas Astrauskas
(1930-2017)
1987 - 1990 LKP
  Algirdas Brazauskas
(1932-2010)
1990 LKP

Republikken Litauen 1990 –Rediger

      LDDP       Uavhengig       LDP       NS

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Valg Merknad
Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos Pirmininkas
(Formann for Republikken Litauens øverste råd)
  Vytautas Landsbergis
(1932-)
11. mars 1990 – 25. november 1992 Sąjūdis
Respublikos Prezidentas
(Republikkens president)
  Algirdas Brazauskas
(1932-2010)
25. november 1992 – 25. februar 1993 LDDP Laikinai einantis Respublikos Prezidento pareigas
(Republikkens fungerende president)
Seimas president
25. februar 1993 – 25. februar 1998 1993
  Valdas Adamkus
(1926-)
26. februar 1998 – 25. februar 2003 Uavhengig 1997-1998
  Rolandas Paksas
(1956-)
26. februar 2003 – 6. april 2004 LDP 2002-2003 Avsatt etter riksrettssak
  Artūras Paulauskas
(1953-)
6. april 2004 – 12. juli 2004 NS Laikinai einantis Respublikos Prezidento pareigas
(Republikkens fungerende president)
Seimas president
  Valdas Adamkus
(1926-)
12. juli 2004 – 12. juli 2009 Uavhengig 2004
  Dalia Grybauskaitė
(1956-)
12. juli 2009 – 12. juli 2019 Uavhengig 2009
2014
  Gitanas Nausėda
(1964-)
12. juli 2019 – Uavhengig 2019

Se ogsåRediger

ReferanserRediger

  1. ^ «Lietuvos okupacija (1940 m. birželio 15 d.)». LRS.lt. Besøkt 29. juni 2019. 
  2. ^ «Jonas Žemaitis-Vytautas». istorineprezidentura.lt. Besøkt 29. juni 2019. 

KilderRediger

Eksterne lenkerRediger