Åpne hovedmenyen

Liste over Litauens statsministre

Wikimedia-listeartikkel

Liste over Litauens statsministere er en liste over alle regjeringssjefer i Litauen etter selvstendighetserklæringen i 1918.

Staten Litauen 1918 – 1940Rediger

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti Regjering Merknad
Ministras Pirmininkas
(Statsminister)
  Augustinas Voldemaras[1]
(1883-1942)
11. november 1918 – 26. desember 1918 TPP Voldemaras I
  Mykolas Sleževičius[2]
(1882-1939)
26. desember 1918 – 12. mars 1919 LVS Sleževičius I
  Pranas Dovydaitis[3]
(1886-1942)
12. mars 1919 – 12. april 1919 LKDP Dovydaitis
  Mykolas Sleževičius[2]
(1882-1939)
12. april 1919 – 7. oktober 1919 LVS Sleževičius II
  Ernestas Galvanauskas[4]
(1882-1967)
7. oktober 1919 – 19. juni 1920 Uavhengig Galvanauskas I
  Kazys Grinius[5]
(1866-1950)
19. juni 1920 – 2. februar 1922 LSDP Grinius
  Ernestas Galvanauskas[4]
(1882-1967)
2. februar 1922 – 23. februar 1923 Uavhengig Galvanauskas II
23. februar 1923 – 29. juni 1923 Galvanauskas III
29. juni 1923 – 18. juni 1924 Galvanauskas IV
  Antanas Tumėnas[6]
(1880-1946)
18. juni 1924 – 4. februar 1925 LKDP Tumenas
  Vytautas Petrulis[7]
(1890-1941)
4. februar 1925 – 25. september 1925 LKDP Petrulis
  Leonas Bistras[8]
(1890-1971)
25. september 1925 – 15. juni 1926 LKDP Bistras
  Mykolas Sleževičius[2]
(1882-1939)
15. juni 1926 – 17. desember 1926 LVLS Sleževičius III
  Augustinas Voldemaras[1]
(1883-1942)
17. desember 1926 – 23. september 1929 LTS Voldemaras II
  Juozas Tūbelis[9]
(1882-1939)
23. september 1929 – 12. juni 1934 LTS Tūbelis I
12. juni 1934 – 6. september 1935 Tūbelis II
6. september 1935 – 24. mars 1938 Tūbelis III
  Vladas Mironas[10]
(1880-1953)
24. mars 1938 – 5. desember 1938 LTS Mironas I
5. desember 1938 – 28. mars 1939 Mironas II
  Jonas Černius[11]
(1898-1977)
28. mars 1939 – 21. november 1939 LTS Černius
  Antanas Merkys[12]
(1887-1955)
21. november 1939 – 17. juni 1940 LTS Merkys
  Justas Paleckis
(1899-1980)
17. juni 1940 – 24. juni 1940 / 21. juli 1940 Uavhengig Paleckis
  Vincas Krėvė-Mickevičius
(1882-1954)
24. juni 1940 – 21. juli 1940 Uavhengig Vincas Krėvė-Mickevičius var fungerende statsminister, mens Justas Paleckis var Litauens fungerende president.

Den litauiske sosialistiske sovjetrepublikk 1940 – 1990Rediger

      Uavhengig       LK(b)P / LKP

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti
Ministras Pirmininkas
(Statsminister)
  Justas Paleckis
(1899-1980)
21. juli 1940 – 25. august 1940 Uavhengig
LK(b)P
  Vincas Krėvė-Mickevičius
(1882-1954)
21. juli 1940 – 25. august 1940 Uavhengig
Lietuvos Tarybų Socialistinė Respublika liaudies komisarų tarybos pirmininkas
(Formann for Folkekommissærenes råd i Den litauiske sosialistiske sovjetrepublikk)
  Mečislovas Gedvilas
(1901-1981)
25. august 1940 – 2. april 1946 LK(b)P
Lietuvos Tarybų Socialistinė Respublika Ministrų tarybos pirmininkas
(Formann for Den litauiske sosialistiske sovjetrepublikks ministerråd)
  Mečislovas Gedvilas
(1901-1981)
2. april 1946 – 16. januar 1956 LK(b)P
I 1952 omdøpt til
LKP
  Motiejus Šumauskas
(1905-1982)
16. januar 1956 – 14. april 1967 LKP
  Juozas Maniušis
(1910-1987)
14. april 1967 – 16. januar 1981 LKP
  Ringaudas Songaila
(1929-2019)
16. januar 1981 – 18. januar 1985 LKP
  Vytautas Sakalauskas
(1933-2001)
18. januar 1985 – 11. mars 1990 LKP

Republikken Litauen 1990 –Rediger

Regjeringer, som er angitt i sort og som ledes av fungerende statsministre, er forretningsministerier.

      Uavhengig       LDDP       TF       LLS       LSDP

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti Regjering Merknad
Ministras Pirmininkas
(Statsminister)
  Kazimira Prunskienė
(1943-)
11. mars 1990 – 17. mars 1990 Uavhengig
(Støttet av Sąjūdis)
Lietuvos Respublikos Ministrė Pirmininkė (17. mars 1990 – 10. januar 1991)
Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas
(Republikken Litauens statsminister)
  Kazimira Prunskienė
(1943-)
17. mars 1990 – 10. januar 1991 Uavhengig
(Støttet av Sąjūdis)
Prunskienė
  Albertas Šimėnas
(1950-)
10. januar 1991 – 13. januar 1991 Uavhengig
(Støttet av Sąjūdis)
Šimėnas
  Gediminas Vagnorius
(1957-)
13. januar 1991 – 21. juli 1992 Uavhengig
(Støttet av Sąjūdis)
Vagnorius I
  Aleksandras Abišala
(1955-)
21. juli 1992 – 17. desember 1992 Uavhengig
(Støttet av Sąjūdis)
Abišala
Ministras Pirmininkas
(Statsminister)
  Bronislovas Lubys
(1938-2011)
17. desember 1992 – 31. mars 1993 Uavhengig
(Støttet av LDDP)
Lubys
  Adolfas Šleževičius
(1948-)
31. mars 1993 – 8. februar 1996 LDDP Šleževičius
  Laurynas Stankevičius
(1935-2017)
8. februar 1996 – 19. mars 1996 LDDP Šleževičius Einantis Ministro Pirmininko pareigas
(Fungerende statsminister)
19. mars 1996 – 10. desember 1996 Stankevičius
  Gediminas Vagnorius
(1957-)
10. desember 1996 – 4. mai 1999 TS Vagnorius II
  Irena Degutienė
(1949-)
4. mai 1999 – 10. juni 1999 TF Vagnorius II Einantis Ministro Pirmininko pareigas
(Fungerende statsminister)
  Rolandas Paksas
(1956-)
10. juni 1999 – 27. oktober 1999 TF Paksas I
  Irena Degutienė
(1949-)
27. oktober 1999 – 11. november 1999 TF Paksas I Einantis Ministro Pirmininko pareigas
(Fungerende statsminister)
  Andrius Kubilius
(1956-)
11. november 1999 – 19. oktober 2000 TF Kubilius I
19. oktober 2000 – 9. november 2000 Kubilius Einantis Ministro Pirmininko pareigas
(Fungerende statsminister)
  Rolandas Paksas
(1956-)
9. november 2000 – 20. juni 2001 TF Paksas II
  Eugenijus Gentvilas
(1960-)
20. juni 2001 – 12. juli 2001 LLS Paksas II Einantis Ministro Pirmininko pareigas
(Fungerende statsminister)
  Algirdas Brazauskas
(1932-2010)
12. juli 2001 – 15. november 2004 LSDP Brazauskas I
15. november 2004 – 14. desember 2004 Brazauskas I Einantis Ministro Pirmininko pareigas
(Fungerende statsminister)
14. desember 2004 – 1. juni 2006 Brazauskas II
  Zigmantas Balčytis
(1953-)
1. juni 2006 – 18. juli 2006 LSDP Brazauskas II Einantis Ministro Pirmininko pareigas
(Fungerende statsminister)
  Gediminas Kirkilas
(1951-)
18. juli 2006 – 17. november 2008 LSDP Kirkilas I
17. november 2008 – 9. desember 2008 Kirkilas I Einantis Ministro Pirmininko pareigas
(Fungerende statsminister)
  Andrius Kubilius
(1956-)
9. desember 2008 – 16. november 2012 TF Kubilius II
16. november 2012 – 13. desember 2012 Kubilius II Einantis Ministro Pirmininko pareigas
(Fungerende statsminister)
  Algirdas Butkevičius
(1958-)
13. desember 2012 – 13. desember 2016 LSDP Butkevičius I
  Saulius Skvernelis
(1970-)
13. desember 2016 – Uavhengig
(Støttet av LVŽS)
Skvernelis

Andre regjeringssjeferRediger

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti / gruppe Merknad
Den litauiske sovjetrepublikk (1918 – 1919)
Laikinosios Revoliucinės Lietuvos Darbininkų ir Vargingųjų Valstiečių Valdžios Pirmininkas
(Formann for Den litauiske provisoriske revolusjonære arbeider- og fattigbonde-regjering)
  Vincas Mickevičius-Kapsukas[13]
(1880-1935)
16. desember 1918 – 27. februar 1919 LKP
Tysk okkupasjon (1941 – 1944)
Laikinosios Lietuvos vyriausybės Ministru Pirmininku
(Statsminister for Litauens provisoriske regjering)
  Kazys Skirpa[14]
(1895-1979)
23. juni 1941 LAF Skirpa, som var tiltenkt stillingen som statsminister, oppholdt seg i Tyskland. Han fikk ikke tillatelse til å vende tilbake Litauen for å slutte seg til regjeringen. Skirpa ble istedet satt i husarrest.
  Juozas Ambrazevičius
(1903-1974)
23. juni 1941 – 5. august 1941 LAF Fungerende statsminister.
Erster Generalratsmann der Litauischen Selbstverwaltung
(Første generalrådsmann for Det litauiske selvstyret)
  Petras Kubiliūnas
(1894-1946)
1. september 1941 – 13. juli 1944 Uavhengig Oppnevnt av de tyske okkupasjonsmyndighetene.

ReferanserRediger

  1. ^ a b «Augustinas Voldemaras». Mano vyriausybė. Besøkt 12. juli 2019. 
  2. ^ a b c «Mykolas Sleževičius». Mano vyriausybė. Besøkt 12. juli 2019. 
  3. ^ «Pranas Dovydaitis». Mano vyriausybė. Besøkt 12. juli 2019. 
  4. ^ a b «Ernestas Galvanauskas». Mano vyriausybė. Besøkt 12. juli 2019. 
  5. ^ «Kazys Grinius». Mano vyriausybė. Besøkt 12. juli 2019. 
  6. ^ «Antanas Tumėnas». Mano vyriausybė. Besøkt 12. juli 2019. 
  7. ^ «Vytautas Petrulis». Mano vyriausybė. Besøkt 12. juli 2019. 
  8. ^ «Leonas Bistras». Mano vyriausybė. Besøkt 12. juli 2019. 
  9. ^ «Juozas Tūbelis». Mano vyriausybė. Besøkt 12. juli 2019. 
  10. ^ «Vladas Mironas». Mano vyriausybė. Besøkt 12. juli 2019. 
  11. ^ «Jonas Černius». Mano vyriausybė. Besøkt 12. juli 2019. 
  12. ^ «Antanas Merkys». Mano vyriausybė. Besøkt 12. juli 2019. 
  13. ^ «Lithuania (Soviet Republic): Chairman of the Provisional Government: 1918-1919». Archontology.org. Besøkt 14. juli 2019. 
  14. ^ Ališauskas, Antanas. «Kuo reikšmingas 1941 m. birželio 22-28 d. sukilimas?». LLKS.lt. Besøkt 14. juli 2019. 

KilderRediger

Eksterne lenkerRediger