Liste over Hellas' monarker

Wikimedia-listeartikkel

Liste over monarker og regenter i Kongeriket Hellas:

KongehusRediger

Nr. Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Ref.
1   Otto I
(1815-1867)
6. februar 1833–22. oktober 1862[a] [1][2]
Βασιλεύς των Ελλήνων
Vasilefs ton Ellinon
(Hellenernes konge)
2   Georg I
(1845–1913)
6. juni 1863–18. mars 1913 [3][2]
3   Konstantin I
(1868–1923)
18. mars 1913–12. juni 1917
(abdiserte)
[3][2]
4   Alexander I
(1893–1920)
12. juni 1917–25. oktober 1920 [3][2]
Υπουργικόν Συμβούλιον: Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου
Ypourgikon Symvoulion: Proedros tou Ypourgikou Symvouliou
Ministerrådet: Ministerrådets president
  Eleftherios Venizelos
(1864–1936)
25. oktober 1920–28. oktober 1920 [3][2]
Αντιβασιλεύς
Antivasilefs
(Regent)
  Pavlos Kountouriotis
(1855-1935)
28. oktober 1920–17. november 1920 [3][2]
Βασιλομήτωρ Αντιβασίλισσα
Vasilomitor Antivasilissa
(Dronningmoren regent)
  Olga [b]
(1851–1926)
17. november 1920–19. desember 1920 [3][2]
Βασιλεύς των Ελλήνων
Vasilefs ton Ellinon
(Hellenernes konge)
(3)   Konstantin I
(1868–1923)
17. november 1920–27. september 1922 [3][2]
4   Georg II [c]
(1890–1947)
27. september 1922–25. mars 1924 [3][2]
Αντιβασιλεύς
Antivasilefs
(Regent)
  Pavlos Kountouriotis [d]
(1855-1935)
20. desember 1923–14. april 1924 [3][2]
Hellas' presidenter 1924–1935
Αντιβασιλεύς
Antivasilefs
(Regent)
  Georgios Kondylis
(1878–1936)
10. oktober 1935–22. november 1935 [4][2]
Βασιλεύς των Ελλήνων
Vasilefs ton Ellinon
(Hellenernes konge)
(4)   Georg II [e]
(1890–1947)
4. november 1935–22. mai 1941 [4][2]
Den hellenske stat 1941–1944
Υπουργικόν Συμβούλιον: Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου
Ypourgikon Symvoulion: Proedros tou Ypourgikou Symvouliou
(Ministerrådet: Ministerrådets president)
  Georgios Papandreou [f]
(1888–1968)
13. oktober 1944–30. desember 1944 [4][2]
Αντιβασιλεύς
Antivasilefs
(Regent)
  Erkebiskop Damaskinos av Athen
(1891–1949)
30. desember 1944–27. september 1946 [4][2]
Βασιλεύς των Ελλήνων
Vasilefs ton Ellinon
(Hellenernes konge)
(4)   Georg II [g]
(1890–1947)
13. oktober 1944–1. april 1947 [4][2]
5   Paul I
(1901–1964)
1. april 1947–6. mars 1964 [4][2]
  Konstantin II [h]
(1940–)
20. februar 1964–6. mars 1964
(Kronprinsregent)
[4][2]
6 6. mars 1964–1. juni 1973
Αντιβασιλεύς [i]
Antivasilefs
(Regent)
  Georgios Zoitakis
(1910–1996)
13. desember 1967–21. mars 1972 [4][2]
  Georgios Papadopoulos
(1919–1999)
21. mars 1972–1. juni 1973 [4][2]
Hellas' presidenter 1973–

FotnoterRediger

  1. ^ Otto I ble formelt avsatt 3. februar 1863.
  2. ^ Olga regjerte mens man ventet på at Konstantin I skulle gjenoppta tronen. Han ankom Athen 19. desember 1920.
  3. ^ Georg II opphørte å utøve embetet som konge da han forlot det nasjonale territoriet 19. desember 1923.
  4. ^ Paylos Kountouriotis tiltrådte embetet da han avla eden 20. desember 1923 og fortsatte å inneha embetet etter at kong Georg II ble detronisert 25. mars 1924.
  5. ^ Georg II fortsatte i opposisjon fra 29. april 1941 til 22. mai 1941, da han forlot det nasjonale territoriet og dro i eksil.
  6. ^ I Athen fra 18. oktober 1944.
  7. ^ I eksil til 27. september 1946.
  8. ^ Konstantin II ble 14. desember 1967 tvunget til å forlate Hellas og ble permanent forhindret fra å utøve sine plikter som statsoverhode.
  9. ^ Ikke anerkjent som legitimt statsoverhode.

ReferanserRediger

  1. ^ «Greece: Heads of State: 1833–1863». Archontology.org. Besøkt 27. mai 2020. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s «Greece». Besøkt 27. mai 2020. 
  3. ^ a b c d e f g h i «Greece: Heads of State: 1863–1924». Archontology.org. Besøkt 27. mai 2020. 
  4. ^ a b c d e f g h i «Greece: Heads of State: 1935–1973». Archontology.org. Besøkt 27. mai 2020.