Liste over Armenias statsoverhoder

Under følger en oversikt over Armenias statsoverhoder siden 1917:

Republikken Armenia 1918–1920Rediger

      Hay Heghapokhakan Dashnaktsutyun (HHD)

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Merknad
Հայոց ազգային խորհրդի նախագահ
Hayoc‘ azgayin xorhrdi naxagah
(Formann for Det armenske nasjonalråd)
  Awetis Aharonjan
(1866–1948)
26. oktober 1917–1. august 1918 HHD Nasjonalrådet holdt til i Tbilisi, Georgia, til 19. juli 1918.
  Aram Manukjan
(1879–1919)
30. mai 1918–19. juli 1918 HHD Nasjonalrådet var representert i Jerevan og tilstøtende områder av en spesiell representant fram til 19. juli 1918, Aram Manukjan
Հայաստանի խորհրդի նախագահ
Hayastani xorhrdi naxagah
(Formann for Armenias råd)
  Avetik Sahakjan
(1863–1933)
1. august 1918–4. juni 1919 HHD
Նախագահ Պառլամենտի
Naxagah Paṙlamenti
(Parlamentets president)
  Awetis Aharonjan
(1866–1948)
1. august 1919–4. november 1920 HHD Awetis Aharonjan ble valgt som president in absentia, men tiltrådte aldri stillingen.
Han oppholdt seg i utlandet på diplomatisk oppdrag.
Parlamentets visepresidenter utøvde presidentens funksjoner 5. august 1919 – 4. november 1920
Փոխ-Նախագահ Պառլամենտի
P'ox-Naxagah Paṙlamenti
(Parlamentets visepresident)
  Lewon Sjant
(1869–1951)
5. august 1919–4. november 1920 HHD Lewon Sjant ble valgt som Parlamentets visepresident in absentia 5. august 1919 og forble utenfor landets territorium inntil han ankom Armenia.
Sjant inntok presidentstolen for første gang 8. desember 1919.
  Sargis Araratjan
(1886–1943)
5. august 1919 – 10. august 1919 HHD
Պառլամենտի աւագագոյն անդամ
Paṙlamenti Awagagoyn Andam
(Seniormedlem av parlamentet)
  Hovsep Arghutjan
(1863–1925)
10. august 1919–16. september 1919 HHD Hovsep Arghutjan overtok embetet som parlamentets president etter visepresident Araratjans fratreden (Den andre visepresidenten, Sjant, var utenfor Armenias territorium).
Փոխ-Նախագահ Պառլամենտի
P'ox-Naxagah Paṙlamenti
(Parlamentets visepresident)
  Sirakan Tigranjan
(1875–1947)
16. september 1919–4. november 1920 HHD
  Avetik Sahakjan
(1863–1933)
6. november 1919–4. november 1920 HHD
Նախագահ Պառլամենտի
Naxagah Paṙlamenti
(Parlamentets president)
  Hovhannes Kadzjaznuni
(1868–1938)
4. november 1920–2. desember 1920 HHD
Հայրենիքի փրկության կոմիտեի նախագահ
Hayrenik‘i p‘rkout‘yan komitei naxagah
(Formann for Komitéen for fedrelandets redning)
  Simon Vratsian
(1882–1969)
18. februar 1921–? juni 1921 HHD I opposisjon til sovjetmyndighetene.
I Jerevan 18. februar 1921–2. april 1921

Den armenske sosialistiske sovjetrepublikk 1920–1990Rediger

      H(b)K / Hayastani komunistakan kusakts’ut’yun (HKK)       Hayots Hamazgain Sharzhum (HHS)

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Merknad
Հայաստանի Սոցիալիստական Խորհրդային Հանրապետության Ռազմա-Յեղափոխական Կոմիտեի նախագահ
Hayastani Socʻialistakan Xorhrdayin Hanrapetoutʻyan Ṙazma-Yełap῾oxakan Komitei naxagah
(Formann for Den armenske sosialistiske sovjetrepublikks militær-revolusjonære komité)
  Avis Nuridzjanjan
(1896–1937)
29. november 1920–5.? mai 1921 HK(b)K Komitéen ble organisert i Baku, Aserbajdsjan, flyttet til armensk territorium 29. november 1920 og ble innsatt i Jerevan 4. desember 1920.
  Aleksandr Mjasnikjan
(1886–1925)
5.? mai 1921–21. mai 1921 HK(b)K
Կենտրոնական Գործադիր Կոմիտեյի նախագահ
Kentronakan Gorcadir Komiteyi naxagah
(Sentraleksekutivkomitéens formann)
  Sargis Hambardzumjan
(1870–1944)
4. februar 1922–23. juni 1925 HK(b)K
  Artasjes Karinjan
(1886–1982)
23. juni 1925–7. juli 1928 HK(b)K
Sargis Kasian
(1876–1937)
7. juli 1928–18. februar 1931 HK(b)K
  Armen Ananjan
(1896–1958)
18. februar 1931–23. april 1933 HK(b)K
  Sergo Martikjan
(1874–1957)
23. april 1933–17. november 1936 HK(b)K
  Gevorg Hanesoghljan
(1891–1938)
17. november 1936–29. (eller 28.) juli 1937 HK(b)K
  Bakhsji Nersisian
(1898–?)
29. (eller 28.) juli 1937–6. oktober 1937 HK(b)K Հայկական Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետության Կենտրոնական Գործադիր Կոմիտեյի նախագահի
Haykakan Xorhrdayin Soc῾ialistakan Hanrapetout῾yan Kentronakan Gorcadir Komiteyi naxagahi paštonakatar
(Fungerende formann for Den armenske sosialistiske sovjetrepublikks sentraleksekutivkomité)
  Matsak Papjan
(1901–1962)
6. oktober 1937–12. juli 1938 HK(b)K
Formann for Den armenske sosialistiske sovjetrepublikks øverste sovjet
  Khatsjik Hakobdzjanjan
(1902-1944)
1938 HK(b)K
Հայկական Սովետական Սոցիալիստական Հանրապետության Գերագույն Խորհրդի Նախագահության Նախագահ
Haykakan Sovetakan Socʻialistakan Hanrapetoutʻyan Geragouyn Xorhrdi Naxagahoutʻyan Naxagah
Formann for presidiet til Den armenske sosialistiske sovjetrepublikks øverste sovjet
  Matsak Papjan
(1901–1962)
14. juli ? 1938–1. april ? 1954 HK(b)K
I 1952 omdøpt til
HKK
  Sjmavon Arusjanjan
(1903–1982)
1. april ? 1954–3. april 1963 HKK
  Nagusj Harutjunjan
(1912–1993)
3. april 1963–3. juli 1975 HKK
  Babken Sarkisov
(1913–1999)
3. juli 1975–6. desember 1985 HKK
  Hrant Voskanjan
(1924–2005)
6. desember 1985–1990 HKK
Formann for Den armenske sosialistiske sovjetrepublikks øverste sovjet
  Levon Ter-Petrosian
(1945–)
4. august 1990–24. august 1990 HHS

Republikken Armenia 1990 –Rediger

      Hayots Hamazgain Sharzhum (HHS)       Uavhengig       Hajastani Hanrapetakan Kusaktsutjun (HHK)

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Valg Merknad
Հայաստանի Հանրապետության Գերագույն Խորհրդի Նախագահ
Hayastani Hanrapetout‘yan Geragouyn Xorhrdi Naxagah
(Formann for Republikken Armenias øverste råd)
  Levon Ter-Petrosian
(1945–)
24. august 1990–11. november 1991 HHS
Հայաստանի Հանրապետության Նախագահ
Hayastani Hanrapetoutʻyan Naxagah
(Republikken Armenias president)
  Levon Ter-Petrosian
(1945–)
11. november 1991–4. februar 1998 HHS 1991
1996
  Robert Kotsjarjan
(1954–)
4. februar 1998–9. april 1998 Uavhengig Հայաստանի Հանրապետության Նախագահի պաշտոնակատար
Hayastani Hanrapetoutʻyan Naxagahi paštonakata
(Republikken Armenias fungerende president)
9. april 1998–9. april 2008 1998
2003
  Serzj Sargsian
(1954–)
9. april 2008–9. april 2018 HHK 2008
2013
  Armen Sargsian
(1953–)
9. april 2018– Uavhengig 2018

KilderRediger