Lewis Gilbert

Lewis Gilbert (1920–2018) var en britisk filmregissør, produsent og manusforfatter.

Lewis Gilbert
Født6. mars 1920[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
London[5]Rediger på Wikidata
Død23. feb. 2018[6][2][3]Rediger på Wikidata (97 år)
Monaco[7]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Filmregissør, manusforfatter, filmprodusent, skribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet Storbritannia, Det forente kongerike Storbritannia og Irland (–1927)Rediger på Wikidata
Utmerkelser Kommandør i den britiske imperieorden (1997)[8]Rediger på Wikidata

Etter å ha regissert en rekke kriminalfilmer fikk han stor suksess med filmen Alfie i 1966, der også Michael Caine fikk sitt gjennombrudd. Filmen vant juryens spesialpris på filmfestivalen i Cannes og ble nominert til Oscar-prisen for beste film.

Gilbert sto også for regien på James Bond-filmene You Only Live Twice i 1967, The Spy Who Loved Me i 1977 og Moonraker i 1979.

FilmografiRediger

  • Sailors Do Care (1944)
  • The Ten Year Plan (1945)
  • Under One Roof (1946)
  • Arctic Harvest (1946)
  • The Little Ballerina (1948)
  • Once a Sinner (1950)
  • There Is Another Sun (1951)
  • Scarlet Thread (1951)
  • Cosh Boy (1952)
  • Emergency Call (1952)
  • Time Gentlemen Please! (1952)
  • Johnny on the Run (1953)
  • Albert R.N. (1953)
  • The Good Die Young (1954)
  • The Sea Shall Not Have Them (1954)
  • Cast a Dark Shadow (1955)
  • Reach for the Sky (1956)
  • The Admirable Crichton (1957)
  • Carve Her Name with Pride (1958)
  • A Cry from the Streets (1958)
  • Ferry to Hong Kong (1959)
  • Light Up the Sky! (1960)
  • Sink the Bismarck! (1960)
  • The Greengage Summer (1961)
  • H.M.S. Defiant (1962)
  • The 7th Dawn (1964)
  • Alfie (1966)
  • You Only Live Twice (1967) På norsk: James Bond i Japan
  • The Adventurers (1970)
  • Friends (1971)
  • Paul and Michelle (1974)
  • Operation Daybreak (1975)
  • Seven Nights in Japan (1976)
  • The Spy Who Loved Me (1977) På norsk: Spionen som elsket meg
  • Moonraker (1979) På norsk: Måneraketten
  • Educating Rita (1983) På norsk: Rita
  • Not Quite Jerusalem (1986)
  • Shirley Valentine (1989)
  • Stepping Out (1991)
  • Haunted (1995)
  • Before You Go (2002)

ReferanserRediger

  1. ^ Proleksis Encyclopedia, Proleksis enciklopedija ID 23323[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 13894465g[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Filmportal.de, Filmportal-ID 947b38572b0940dd88e08367434ed97b, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6dj8tqf, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 136393381, besøkt 13. august 2015[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ «In Memoriam of James Bond director Lewis Gilbert (1920-2018)»[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ www.filmstarts.de[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ The London Gazette 54794, side(r) B8[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenkerRediger


 Denne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)