Lena Andersson

svensk forfatter
Lena Andersson
Lena Andersson 01.JPG
Født18. april 1970[1]Rediger på Wikidata (50 år)
StockholmRediger på Wikidata
Partner(e) Björn LinnellRediger på Wikidata
Utdannet ved Stockholms universitetRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Forfatter, journalist
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
Utmerkelser Ingemar Hedenius-prisen (2005), Augustprisen (2013), Guldpennan (2013), SKTFs pris-årets forfatter (2014)Rediger på Wikidata

Lena Margareta Andersson (født 18. april 1970 i Stockholm) er en svensk forfatter og journalist. Hun er blant annet litteraturkritiker i Svenska Dagbladet og bidragsyter i Dagens Nyheter og har skrevet for det svenske tidsskriftet Fokus.

Andersson vokste opp i bydelen Tensta i Stockholm.[2] Hun studerte ved ski-gymnasiet i Torsby i Värmland, og konkurrerte i langrenn. Hun har studert filosofi, engelsk, tysk og statsvitenskap ved Stockholms universitet.[3]

Hun har vært vert for programmet Sommar i Sveriges Radio fira ganger, - i 2000, 2002, 2005 og 2008. I 2005 vakte hun stor oppmerksomhet med en ateistisk preken om Jesus i sitt radioprogram. Samme året fikk hun Hedeniuspriset, utdelt av de svenske human-etikernes organisasjon Humanisterna. I 2011 var hun programvert for svenske Vinter i P1.

I 2008 fikk Andersson Sven O. Bergkvist-stipendet fra Sollentuna Skönlitterära Författarsällskap. År 2011 fikk hun prisen som «Årets republikan» av Republikanska föreningen.

I 2013 fikk hun Augustprisen i kategorien skjønnlitteratur for boken Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek.[4] Samme året fikk hun også Publicistklubbens «Gullpenn».[5]

BibliografiRediger

  • 1999 – Var det bra så?
  • 2004 – Du är alltså svensk?
  • 2006 – Duck City
    • Duck City (til norsk ved Heidi Grinde, 2008)
  • 2009 – Slutspelat
  • 2011 – Förnuft och högmod
  • 2013 – Egenmäktigt förfarande - en roman om kärlek
    • Rettsstridig forføyning - En roman om kjærlighet (til norsk ved Knut Johansen, 2014)
  • 2013 – Ingens mamma (antologi, 2013)
  • 2014 – Utan personligt ansvar
    • Uten personlig ansvar (til norsk ved Bodil Engen, 2015)
  • 2015 – Allvarligt talat
  • 2016 – Mer allvarligt talat
  • 2017 – Egentligheter (tillsammans med Dan Wolgers)
  • 2017 – Allt allvarligt talat
  • 2018 – Verkligheten och resten: krönikor 2015-2017
    • Virkeligheten og det andre (til norsk ved Gøril Eldøen, 2018)
  • 2018 – Sveas son: en berättelse om folkhemmet
    • Sveas sønn (til norsk ved Bodil Engen, 2018)

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger

 Denne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)