Åpne hovedmenyen
Lars Lundkvist
Født1928
Umeå
Død7. august 2012
Uppsala
Beskjeftigelse Lyriker
Nasjonalitet Sverige
Utmerkelser Honoris causa, Östersunds-Postens litteraturpris (1977), Sten Hagliden-prisen (1998), Carl Emil Englund-prisen (1975)

Lars Lundkvist (født 1928 i Umeå, død 7. august 2012) var en svensk forfatter og poet som var bosatt i Uppsala.

Lundkvist ble født i Umeå og ble påvirket av samisk kultur, som resulterte i debuten Offertrumma i 1950. Lundkvist studerte i Uppsala og arbeidet lenge som folkeskolelærer og senere som lærer og lærerskolelærer i Uppsala frem til 1980. Parallelt med læreryrket skrev han sammenlagt 21 diktsamlinger, og gjennombruddet kom i 1974 med barndomsminnene og kjærlihetsdiktene i Förvåna mig!.[1] De siste årene av sitt liv arbeidet han som forfatter på heltid. Han ble tildelt en æresdoktor i filosofi ved Umeå universitet i 2004.

BibliografiRediger

  • Offertrumma 1950 (lyrikk)
  • Njaka 1953
  • Nåjd 1961
  • Blå berg och en vit sol 1964
  • Trollet Klums samlade sagor 1965
  • Bilder i en silversked 1969
  • Det gröna ägget 1971
  • Förvåna mig 1974
  • Saxen i snön 1976
  • Koöga 1977
  • Här 1980
  • Tove Olga Aurora 1982
  • Snö 1983
  • Korn 1985 (lyrikk)
  • Trollskott 1986
  • Skrot 1988 (lyrikk)
  • Tjuka 1991
  • Tittskåp 1994
  • Äril 1998 (lyrikk)
  • Utvind 2003
  • Gömslen 2008

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ «Poeten Lars Lundkvist död». Dagens Nyheter. Besøkt 9. august 2012.