En kronograf er et ur som i tillegg til vanlig klokkefunksjon har en stoppeklokkefunksjon. Lommeur-kronografer ble produsert så tidlig som i det 18. århundre, men ble ikke populære før i 1820-årene.[1]

Lommeur-kronograf
Seiko quartz-armbåndsur med kronograf-funksjon (kaliber 7T92).

Begrepet kronograf blir ofte blandet med begrepet kronometer som i de fleste tilfeller er en klokke som er sertifisert som spesielt presis.

Typer rediger

Det er mange typer kronografer.[1][2]

  • Analoge kronografer viser både tiden og stoppeklokkefunksjonen med analoge hender. Sekundviseren vil typisk telle sekunder, mens subdials kan vise minutter, timer eller (på quartz-kronografer) tidels- og hundredels-sekunder.
  • Digitale kronografer bruker et digitalt display for vanlig klokke og for stoppeklokke, enten med separate display eller ved å forandre funksjon på ett display.
  • Analog-digitale kronografer har en standard analog klokke med permanent sekundviser i sentrum og et separat digitalt display som vanligvis opererer helt uavhengig av den analoge delen.

Noter rediger

  1. ^ a b «A Brief History of the Automatic Chronograph». Arkivert fra originalen 24. august 2007. Besøkt 2. januar 2007. 
  2. ^ «History of the Chronograph Watch». Arkivert fra originalen 21. juni 2007. Besøkt 2. januar 2007. 

Referanser rediger