Kirstie Alley

amerikansk skuespiller

Kirstie Louise Alley (født 1951) er en amerikansk skuespiller, produsent og tidligere modell kjent fra tv-serier som Cheers, Nord og sør og Veronica's Closet.

Kirstie Alley
KirstieAlley1994.jpg
FødtKirstie Louise Alley
12. jan. 1951[1][2]Rediger på Wikidata (71 år)
Wichita, KansasRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, skuespiller, filmprodusentRediger på Wikidata
Utdannet ved University of Kansas, Kansas State University, Wichita Southeast High SchoolRediger på Wikidata
Ektefelle Parker Stevenson (19831997)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser Golden Globe for beste kvinnelige hovedrolle i en musikal- eller komedieserie (1991), Primetime Emmy Award for Outstanding Supporting Actress in a Miniseries or a Movie (1994), Primetime Emmy Award for Outstanding Lead Actress in a Comedy Series (1991), Primetime Emmy Award for Outstanding Lead Actress in a Miniseries or a Movie (1994), stjerne på Hollywood Walk of FameRediger på Wikidata
Aktive år1982
Nettstedhttp://www.kirstiealley.com
IMDbIMDb

Hun har medvirket i over 70 film- og tv-produksjoner.[3]

BakgrunnRediger

Alley er født i Wichita i Kansas og fullførte High School på Wichita High School Southeast hvor hun blant annet var cheerleader. Etter det studerte hun både ved Kansas State University og University of Kansas, men droppet ut av begge for å forfølge en karriere som skuespiller.

KarriereRediger

Alley filmdebuterte i science fiction-filmen Star Trek II: The Wrath of Khan (1982) og TV-debuterte året etter med to gjesteopptredener i krimserien Masquerade.

Hun har hatt sentrale roller i filmer som blant annet thrilleren Blind Date (1984), science fiction-thrilleren Runaway (1984), komedien Summer School (1987), thrilleren Dødsjakten (1988) komedien Se, han snakker (1989) (og dens to oppfølgere), komedien For Richer or Poorer (1997) og komedien Drop Dead Gorgeous (1999).

Etter 1990-årene har hun nesten utelukkende befattet seg med TV.

Ved siden av Cheers, Nord og sør og Veronica's Closet har hun hatt ledende roller i serier som Fat Actress og Kirstie (2013–2014). Hun har også gjort seg bemerket i flere TV-filmer, deriblant den biografiske komedien A Bunny's Tale fra 1985, der hun portretterte den kjente feministen Gloria Steinem som i sine yngre år var en Playboy Bunny. En kan også nevne TV-filmer som Prince of Bel Air (1986), The Minister of Divine (2007), Write & Wrong (2007) og Baby Sellers (2013).

I 2010 hadde hun sin egen realityserie: Kirstie Alley's Big Life. I 2011 deltok hun i talentkonkurransen Dancing with the Stars hvor hun kom til finalen. I 2018 deltok hun i den britiske realityserien Celebrity Big Brother.

I 2005 gav hun ut selvbiografien How to Lose Your Ass and Regain Your Life: Reductant Confessions of a Big-Butted Star.

Priser og nominasjonerRediger

Alley har vunnet to Emmy-priser, den ene for sin rolle i Cheers (1991) og den andre for sin rolle i TV-filmen David's Mother (1994). I 1991 vant hun en Golden Globe for Cheers.[4]

Hun er blitt beæret med en stjerne på Hollywood Walk of Fame.[4]

PrivatlivRediger

Fra 1974 til 1977 var Kristie Alley gift med Bob Alley og fra 1983 til 1997 med skuespilleren Parker Stevenson. Hun har to barn med sistnevnte (født 1992 og 1994).

Hun har også markert seg som mangeårig medlem av Scientologikirken.[5]

FilmografiRediger

År Tittel Rolle
1982 Star Trek II: The Wrath of Khan Lt. Saavik
1983 One More Chance Sheila
1984 Champions Barbara
Blind Date
Runaway Jackie Rogers
1987 Summer School Ms. Robin Bishop
1988 Dødsjakten Sarah Renell
1989 Se, han snakker Mollie
Loverboy Dr. Joyce Palmer
1990 Madhouse Jessie Bannister
Se, hun snakker også Mollie
Sibling Rivalry Marjorie Turner
1993 Look Who's Talking Now Mollie Ubriacco
1994 David's Mother Sally Goodson
1995 Village of the Damned Dr. Susan Verner
It Takes Two Diane Barrows
1997 Deconstructing Harry Joan
For Richer or Poorer Caroline Sexton
Toothless Dr. Katherine Lewis
1999 Drop Dead Gorgeous Gladys Leeman
2002 Back by Midnight Gloria Beaumont
2009 Nailed

TVRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 26. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Filmportal.de, Filmportal-ID 27d4425ecb804908990fb1d664f9e634, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Kirstie Alley». IMDb. Besøkt 30. juli 2022. 
  4. ^ a b «Kirstie Alley». IMDb. Besøkt 30. juli 2022. 
  5. ^ «Celebrity Scientologist». Scientology kills. Arkivert fra originalen 1. desember 2008. Besøkt 21. november 2008. 

Eksterne lenkerRediger