Åpne hovedmenyen
Kirstie Alley
KirstieAlley1994.jpg
Født12. januar 1951[1][2] (68 år)
Wichita
Ektefelle Parker Stevenson (19831997)
Utdannet ved University of Kansas, Kansas State University
Beskjeftigelse Fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, skuespiller, skuespillerkunst, filmprodusent
Nasjonalitet USA
Aktive år1982
Nettstedhttp://www.kirstiealley.com
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Kirstie Alley (født 12. januar 1951 i Wichita i Kansas) er en amerikansk skuespiller som er beste kjent fra rollen som Rebecca Howe i den amerikanske komiserien Cheers. Hun gjorde seg også bemerket som den hysteriske og innbitte slavemotstanderen Virgilia Hazard i miniserien Nord og sør. Hun huskes videre fra filmer som den amerikanske actionthrilleren Dødsjakten, og filmkomedien Se, han snakker. På slutten av 1990-tallet hadde hun hovedrollen i komiserien Veronica's Closet, og i 2005 spilte hun hovedrollen i den halvbiografiske komiserien Fat Actress.

Alley har en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Hun har også markert seg som mangeårig medlem av Scientologikirken.[3]

BakgrunnRediger

Alley er født i Wichita i Kansas og fullførte High School på Wichita High School Southeast hvor hun blant annet var cheerleader. Etter det studerte hun både ved Kansas State University og University of Kansas, men droppet ut av begge for å forfølge en karriere som skuespiller.

KarriereRediger

Alley filmdebuterte i 1982 via en sentral birolle i sciencefictionfilmen Star Trek II: The Wrath of Khan, og TV-debuterte året etter med to gjesteopptredener i krimserien Masquerade.

Alley har, ved siden av ovennevnte filmer og serier gjort bemerket med sentrale roller i filmer som blant annet thrilleren Blind Date (1984), sciencefictionthrilleren Runaway (1984) og komedien Summer School (1987). På 1990-tallet hadde hun ledende roller i begge Se, han snakker-oppfølgerne: Se, hun snakker også (1990) og Se hvem som snakker nå (1993). Man kan også nevne komedien For Richer or Poorer (1997) og komedien Drop Dead Gorgeous (1999). På 2000-tallet har hun utelukkende befattet seg med TV.

På TV-fronten har Alley (ved siden av ovennevnte titler) gjort seg bemerket i en rekke TV-filmer, av dem kan en særlig nevne den biografiske komedien A Bunny's Tale fra 1985, der hun portreterte den kjente feministen Gloria Steinem som i sine yngre år var en Playboy Bunny. En kan også nevne hennes sentrale rolle i komedien Prince of Bel Air (1986).

I 2007 hadde Alley hovedrollen i de to TV-filmene The Minister of Divine og Write & Wrong. I 2009 forventes hun å ha en birolle i den romantiske komedien Nailed.

I 2005 gav Alley ut sine memoarer: How to Lose Your Ass and Regain Your Life: Reductant Confessions of a Big-Butted Star.

Priser og nominasjonerRediger

Alley har vunnet to Emmy-priser, den ene for sin rolle i Cheers (1991) og den andre for sin rolle i TV-filmen David's Mother (1994). I 1991 vant hun en Golden Globe for Cheers.

Personlige forholdRediger

Fra 1974 til 77 var Kristie Alley gift med Bob Alley og fra 1983 til 1997 med skuespilleren Parker Stevenson. Hun har to barn med sistnevnte (født 1992 og 1994).

FilmografiRediger

År Tittel Rolle
1982 Star Trek II: The Wrath of Khan Lt. Saavik
1983 One More Chance Sheila
1984 Champions Barbara
Blind Date
Runaway Jackie Rogers
1987 Summer School Ms. Robin Bishop
1988 Dødsjakten Sarah Renell
1989 Se, han snakker Mollie
Loverboy Dr. Joyce Palmer
1990 Madhouse Jessie Bannister
Se, hun snakker også Mollie
Sibling Rivalry Marjorie Turner
1993 Look Who's Talking Now Mollie Ubriacco
1994 David's Mother Sally Goodson
1995 Village of the Damned Dr. Susan Verner
It Takes Two Diane Barrows
1997 Deconstructing Harry Joan
For Richer or Poorer Caroline Sexton
Toothless Dr. Katherine Lewis
1999 Drop Dead Gorgeous Gladys Leeman
2002 Back by Midnight Gloria Beaumont
2009 Nailed

TVRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 26. apr. 2014
  2. ^ Filmportal.de, 9. okt. 2017, Kirstie Alley, 27d4425ecb804908990fb1d664f9e634
  3. ^ «Celebrity Scientologist». Scientology kills. Arkivert fra originalen 1. desember 2008. Besøkt 21. november 2008. 

Eksterne lenkerRediger