En kikkertbrille er et optisk hjelpemiddel som består av en eller to små kikkerter som er montert i en brilleinnfatning. Kikkertbriller leveres vanligvis med forstørrelse fra om lag 2–8X.

Bruksområder rediger

Kikkertbriller er særlig aktuelle dersom den synshemmede har behov for å se på noe på lang avstand over tid, for eksempel TV, kino eller teater. De kan også være aktuelle for synshemmede som har problemer med motorikken, slik at det blir vanskelig å bruke en håndholdt kikkert. Ved bruk av kikkertbrille for å se på TV, må man sitte så langt unna at hele TV-skjermen sees gjennom kikkerten.

Anvendelse rediger

Det som oftest medfører problemer for brukere av kikkert eller kikkertbriller er å fokusere den riktig, holde den rolig samt å sikte inn det en ønsker å se på. Når det gjelder bruk av kikkerter for å se bedre på lang avstand, kan det være verdt å merke seg at en halvering av avstanden til det man ser på tilsvarer 2X forstørring. For noen vil det for eksempel være en bedre løsning å flytte seg nærmere fjernsynet enn å benytte en kikkertbrille eller en forstørrelsesskjerm.

Se også rediger