Kamferdråper

legemiddel

Kamferdråper er et eldre legemiddel som inneholder kamfer.

Anvendelsesområde rediger

Kamferdråper ble foreskrevet til bruk som styrkedråper for mennesker med angstlidelser eller generelt svak helse,[1][2] men også som botemiddel for forkjølelse. Hanna Winsnes beskriver det sistnevnte anvendelsesområdet i en av sine noveller:

Omsider fik jeg øie på to gamle damer, er sidde på en bænk i dyb samtale. Den ene havde taget sin hat af, og holdt den i hånden, hun havde ingen kappe på, men kort afklippet gråt hår. Det originale ved hende drog mig til dem, jeg valgte min spadsertour bagenfor dem, og hørte følgende samtale:

'Jo! tag du, som jeg siger, 50 kamferdråber i aften; drik dig så en kop varmt øl med sukker og peber i ovenpå, og pak dig godt til, når du lægger dig, så skal du see, at u kommer i en god sved og så gåer forkjølelsen over.'[3]

I visen Rytteren hed Reinald av Hans Hartvig Seedorf Pedersen lyder en av linjene:

Kamferdråber, kvalme og tårefald og tandværksvrøvl,

ak tidsnok lærer piger at tælle op til ni!

Kan man hindre dem deri?[4]

Bestanddeler rediger

Ifølge Svenska Apotekens Formelsamling af 1968 skal kamferdråper tilvirkes av følgende bestanddeler[5]:

Kamfer 150 g
Eter 212,5 g
Alkohol 637,5 g

Se også rediger

Referanser rediger

  1. ^ Næss, H. J. (1896). Henrik Wergeland: hans Liv og Virken; Læsning for Folket. Kra. s. 118. «Hr. Wergeland er vist syg," sa en af Opvartningspigerne. "der staar Kamferdraaber i Skapet.» 
  2. ^ «kamferdråber — Den Danske Ordbog». ordnet.dk. Besøkt 18. mars 2019. 
  3. ^ Winsnes, Hanna (1989). Diesen, Hilde, red. Præstegården på landet og andre noveller. Oslo: Grøndahl. s. 79. ISBN 9788250409774. 
  4. ^ Prøysen, Alf; Siem, Kåre; Gjelseth, Yukon; Egner, Thorbjørn (1968). Den Blå store viseboka. Oslo: Cappelen. s. 236. 
  5. ^ Apotekens Formelsamling 1968 (AF68). Stockholm: Apotekarsocieten, Apotekens Informationsavdelning. 1968.