Jules Sandeau

fransk skribent

Leonard Sylvain Jules Sandeau (født 19. februar 1811, død 24. april 1883) var en fransk romanforfatter. Han var medlem av det franske akademi, og er kjent for sitt forhold til forfatteren George Sand.

Jules Sandeau
Jules Sandeau circa 1880.jpg
Jules Sandeau, ca 1880
FødtLéonard Sylvain Julien Sandeau
19. februar 1811[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
AubussonRediger på Wikidata
Død24. april 1883[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (72 år)
ParisRediger på Wikidata
Gravlagt Cimetière du MontparnasseRediger på Wikidata
Partner(e) George SandRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Forfatter, dramatiker
Embete Seat 11 of the Académie françaiseRediger på Wikidata
Nasjonalitet FrankrikeRediger på Wikidata
MorsmålFransk
SpråkFransk
Medlem av Académie française (1858–)Rediger på Wikidata
Utmerkelser Offiser av ÆreslegionenRediger på Wikidata
Periode1800-Tallet

Liv og virkeRediger

Sandeau ble født i Aubusson i Creuse, og ble sendt til Paris for å studere juss. Istedenfor å være en nøysom student brukte han tiden på utagerende virksomhet med andre studenter. Han møtte George Sand, den gang Madame Aurore Dudevant, ved Le Coudray i huset til en venn, og da hun kom til Paris i 1831 begynte de et forhold. Intimiteten varte ikke lenge, men de skrev sammen under psevdonymet Jules Sand en roman, Rose et Blanche i 1831. Fra dette tok Dudevant sitt berømte psevdonym.Etter det skrev Sandeau et stort antall romaner og noveller; av disse kan nevnes spesielt nevnes Mademoiselle de la Seiglière fra 1848.

Sandeau ble ført inn på forfatterbanen av Aurore Dudevant, som han både stod i personlig og litterær forbindelse med. Hennes pseudonym, George Sand, kom ut av dette forholdet. De utga nemlig sammen under psevdonymet Jules Sand en roman, Rose et Blanche i 1831. Etter det skrev Sandeau et stort antall romaner og noveller; av disse kan nevnes spesielt nevnes Mademoiselle de la Seiglière fra 1848.

Sammen med Émile Augier skrev han for teateret La pierre de touche (1854) og Le gendre de monsieur Poirier (1854). Dessuten omarbeidet han sammen med Augier flere av sine romaner for teateret. Av disse har særlig Mademoiselle de la Seiglière hatt stor suksess og holdt seg populær på det franske repertoaret og andre steder inn på 1900-tallet. Sandeaus romaner var mindre populære enn hans skuespill.

Sandeau ble forfremmet til konservator av biblioteket Mazarin i 1853, innvalgt til Académie française i 1858, og utpekt til bibliotekar av St Cloud i 1859. Etter at han tapte den sistnevnte posisjonen etter at det andre franske keiserdømme, lot han seg pensjonere. Han døde i Paris i 1883 og er gravlagt i Cimetière du Montparnasse.

Bibliografi (utvalg)Rediger

  • 1834Madame de Sommerville
  • 1839Marianna, hvor han tegnet et portrett av George Sand
  • 1841Le docteur Herbeau
  • 1843Vaillance et Richard
  • 1844Fernand
  • 1845Catherine
  • 1846Valcreuse
  • 1848Mademoiselle de la Seiglière, vellykket framstilling av samfunnet under Ludvig Filip, dramatisert som prosakomedie i 1851
  • 1848Madeleine
  • 1849La chasse au roman
  • 1850Un héritage
  • 1851Sacs et parchemins
  • 1858La maison de Penarvan
  • 1862Un debut dans la magistrature
  • 1871La roche aux mouettes
  • 1873Jean de Thommeray, komedie

ReferanserRediger

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Leonard-Sylvain-Julien Sandeau, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Leonard-Sylvain-Julien-Sandeau, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015
  3. ^ a b Babelio, Babelio forfatter-ID 139175
  4. ^ a b GeneaStar, GeneaStar person ID sandeauleon

LitteraturRediger

  • Rastoueix-Guinot, Brigitte (2003): Jules Sandeau. Le premier romancier académien. Pulim, Limoges ISBN 2-84287-279-7.
  • Silver, Mabel (1936): Jules Sandeau. L'homme et la vie. Boivin, Paris (Universität Paris).

Eksterne lenkerRediger


Forgjenger:
 Charles Brifaut 
Sete 11
Académie française

Etterfølger:
 Edmond About