Jules Dassin

amerikansk filmregissør
Jules Dassin
Jules Dassin 1970b .jpg
FødtJulius Dassin
18. desember 1911[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
USA Middletown, Connecticut, USA
Død31. mars 2008[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (96 år)
Hellas Athen, Hellas
Gravlagt Første kirkegård i AthenRediger på Wikidata
Ektefelle Beatrice Launer (1932-?)
Melina Mercouri (1966-1994)
Barn Joe Dassin, Julie Dassin, Richelle DassinRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Filmregissør, manusforfatter, filmprodusent, skuespiller, teaterregissørRediger på Wikidata
Nasjonalitet USA, Frankrike, HellasRediger på Wikidata
Utmerkelser Beste regissør under festspillene i Cannes (1955)Rediger på Wikidata
Aktive år1934
IMDbIMDb

Jules Dassin (født Julius Dassin 18. desember 1911, død 31. mars 2008) var en amerikansk filmregissør som virket både i Europa og USA.

Tidlig karriereRediger

Dassin begynte i 1940 som regiassistent for filmstudioet RKO. Han flyttet så til Universal hvor fikk han regissere egne filmer som Storbyen (1948) Tyvenes marked (1949) og Natten og Byen (1950) Disse var alle fremragende kriminalfilmer og gjorde ham til "en av de fremste amerikanske filmskaperne i perioden rett etter andre verdenskrig".[5]

På grunn av mccarthyisme ble han svartelistet i Hollywood og måtte han derfor i 1953 flytte til Frankrike hvor han videreutviklet karrieren.

EuropaRediger

Hans neste film var Nattens ulver, en fransk produksjon, i sin helhet tatt opp i Paris med franske skuespillere, som vant prisen for beste regi i Filmfestivalen i Cannes. Nattens ulver skulle bli meget innflytelsesrik kriminalfilm, blant annet som inspirasjonskilden til mange moderne kupp-filmer, og anses i dag som en av de viktigste innen sjangeren.

På 1960-tallet lagte han flere populære komedier som Aldri på en søndag, og kriminalkomedien Topkapi som ikke ble like godt mottatt av kritikerene men var innbringende økonomisk. Fra 1962 spilte Dassin også i sine egne filmer, som Phaedra, Topkapi og Innen dagen gryr. Disse underholdningsfilmene gjorde det godt på norske kinoer og var i sin samtid her bedre kjent her enn Dassins mer anerkjente spenningsfilmer.

PrivatRediger

I 1955 inngikk han et forhold med den greske skuespillerinnen, sangeren og senere kulturministeren Melina Mercouri som han med og skulle benytte i fler av sine filmer. De var gift fra 1966 til 1994 og da hun døde i 1994 fortsatte han hennes kamp mot British Museum i London for at marmorutsmykningene fra Parthenon-tempelet skulle komme hjem igjen til Athen.

Han var far til sangeren Joe Dassin.

Filmografi i utvalgRediger

  • 1942 : Reunion in France
  • 1947 : Helvetes forgård (Brute Force)
  • 1948 : Storbyen (The Naked City)
  • 1949 : Tyvenes marked (Thieves' Highway)
  • 1950 : Natten og Byen (Night and the City
  • 1955 : Nattens ulver (Rififi)
  • 1957 : Celui qui doit mourir
  • 1959 : Hvor den hete vinden blåser (La loi)
  • 1960 : Aldri på en søndag (Never on Sunday)
  • 1962 : Phaedra
  • 1964 : Topkapi
  • 1966 : Innen dagen gryr
  • 1968 : Svart forræderi (Up Tight)
  • 1970 : Løfte ved daggry
  • 1980 : To generasjoner

ReferanserRediger

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Jules Dassin, biography/Jules-Dassin
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 27. apr. 2014
  3. ^ a b Autorités BnF, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12001627c
  4. ^ a b Roglo, p=julius;n=dassin, Julius Dassin
  5. ^ Luther, Claudia (April 1, 2008). «Noir master directed caper classic 'Rififi'». Los Angeles Times. Besøkt September 28, 2015.  Sjekk datoverdier i |besøksdato=, |dato= (hjelp)

Eksterne lenkerRediger