Jonida Maliqi

albansk sanger
Jonida Maliqi
Eurovision 2019 Albania.jpg
Født26. mars 1983Rediger på Wikidata (37 år)
TiranaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse SangerRediger på Wikidata
Nasjonalitet AlbaniaRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerPopmusikk
Instrumentvokal
Aktive år1995
Nettstedhttp://www.jonidamaliqi.com/
IMDbIMDb

Jonida Maliqi (født 26. mars 1983 i Tirana i Albania) er en albansk sanger, tv-programleder og forretningskvinne. Hun vant musikkonkurransen Kënga Magjike i 2008 med låten «Njëri nga ata». Maliqi endte også på tredjeplass i musikkonkurransen Festivali i Këngës i 2003 med låten «Frikëm se më pëlqen». Hun var jurymedlem under den femte sesongen av The Voice of Albania i 2016. I desember 2018 vant Maliqi Festivali i Këngës, som også var Albanias uttak til Eurovision Song Contest 2019, med låten «Ktheju tokës». Maliqi representerte Albania i konkurransen i Tel Aviv i Israel i mai 2019.[1]

BakgrunnRediger

Som 13-åring hadde Maliqi sin første store opptreden, da hun deltok musikkonkurransen Festivali i Këngës i Tirana. Hun deltok sammen med Aleksandër Rrapi og sangen «Planeti i fëmijëve». I 1997 deltok hun igjen, denne gangen sammen med Kastriot Tusha. Siden har Maliqi deltatt flere ganger i konkurransen, blant annet i 2004, 2006 og 2007. Hun var også programleder for samme konkurranse i 2010.

I 2008 stilte hun opp musikkonkurransen Kënga Magjike[2] med låten «Njëri nga ata». Hun endte i finalen og ble utropt til vinner.

I 2011 ga hun ut singelen «Fantastik» og stilte på nytt opp i Kënga Magjike, denne gang med låten «Thesar pa emër».[3]

Sommeren 2013 ga hun ut låten «Sonte» (i kveld) sammen med rapperne Blunt & Real, og samme høst deltok hun i Kënga Magjike med balladen «Ti». I 2015 utga Maliqi singelen «Jam bere si ti», skrevet av Flori Mumajesi. I 2018 slapp hun singelen «N'errësirë» som var skrevet av Olti Curri. I oktober 2018 kunngjorde kringkasteren RTSH at Maliqi skulle gjøre comeback i Festivali i Këngës etter elleve års fravær. Hun fremførte bidraget «Ktheju tokës» (tilbake til landet) som er skrevet av Eriona Rushiti og som handler om den albanske migrasjonen.[4][5] Hun tok seg til finalen og ble senere kåret til vinner av konkurransen.[1]

I januar 2019 ble Albania trukket til å delta i semifinale 2 av Eurovision Song Contest. Semifinalen ble arrangert i Expo Tel Aviv i Israel torsdag 16. mai, og Albania hadde startnummer 14.[6] I avstemningen ble «Ktheju tokës» blant de ti beste i semifinalen, og Maliqi kvalifiserte seg dermed til finalen lørdag 18. mai.[7] I finalen ble sangen nummer 17 av 26 deltakere.[8]

DiskografiRediger

AlbumRediger

  • 2005Nuk të pres

Singler (utvalg)Rediger

  • 1995 – «Planeti i fëmijëve» (med Aleksandër Rrapi)
  • 2000 – «Çast»
  • 2001 – «Ik»
  • 2002 – «Do humbas më ty»
  • 2003 – «Vetëm një natë»
  • 2004 – «Frikem se me pëlqen»
  • 2005 – «Força e femrës» (med Tuna)
  • 2006 – «Pa identitet»
  • 2007 – «S'ka fajtor në dashuri»
  • 2008 – «Njëri nga ata»
  • 2011 – «Një orë më shumë»
  • 2011 – «Fantastik»
  • 2013 – «Sonte» (med DJ Blunt & Real)
  • 2015 – «Jam bërë si ti»
  • 2018 – «N'errësirë»
  • 2018 – «Ktheju tokës»

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger

Utmerkelser og prestasjoner
Forgjenger :
Eugent Bushpepa
med «Mall»
Albania i Eurovision Song Contest
2019
Nåværende innehaver