Jonida Maliqi

albansk sanger

Jonida Maliqi (født 26. mars 1983 i Tirana i Albania) er en albansk sanger, tv-programleder og forretningskvinne. Hun vant musikkonkurransen Kënga Magjike i 2008 med låten «Njëri nga ata». Maliqi endte også på tredjeplass i musikkonkurransen Festivali i Këngës i 2003 med låten «Frikëm se më pëlqen». Hun var jurymedlem under den femte sesongen av The Voice of Albania i 2016. I desember 2018 vant Maliqi Festivali i Këngës, som også var Albanias uttak til Eurovision Song Contest 2019, med låten «Ktheju tokës». Maliqi representerte Albania i konkurransen i Tel Aviv i Israel i mai 2019.[2]

Jonida Maliqi
Albania - Jonida Maliqi at Grand Final dress rehearsals - EuroVisionary (cropped).jpg
Født26. mars 1983[1]Rediger på Wikidata (39 år)
TiranaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse SangerRediger på Wikidata
Utdannet ved Universiteti i ArteveRediger på Wikidata
Nasjonalitet AlbaniaRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerPopmusikk
InstrumentVokal
Aktive år1995
Nettstedhttp://www.jonidamaliqi.com/
IMDbIMDb

BakgrunnRediger

Som 13-åring hadde Maliqi sin første store opptreden, da hun deltok musikkonkurransen Festivali i Këngës i Tirana. Hun deltok sammen med Aleksandër Rrapi og sangen «Planeti i fëmijëve». I 1997 deltok hun igjen, denne gangen sammen med Kastriot Tusha. Siden har Maliqi deltatt flere ganger i konkurransen, blant annet i 2004, 2006 og 2007. Hun var også programleder for samme konkurranse i 2010.

I 2008 stilte hun opp musikkonkurransen Kënga Magjike[3] med låten «Njëri nga ata». Hun endte i finalen og ble utropt til vinner.

I 2011 ga hun ut singelen «Fantastik» og stilte på nytt opp i Kënga Magjike, denne gang med låten «Thesar pa emër».[4]

Sommeren 2013 ga hun ut låten «Sonte» (i kveld) sammen med rapperne Blunt & Real, og samme høst deltok hun i Kënga Magjike med balladen «Ti». I 2015 utga Maliqi singelen «Jam bere si ti», skrevet av Flori Mumajesi. I 2018 slapp hun singelen «N'errësirë» som var skrevet av Olti Curri. I oktober 2018 kunngjorde kringkasteren RTSH at Maliqi skulle gjøre comeback i Festivali i Këngës etter elleve års fravær. Hun fremførte bidraget «Ktheju tokës» (tilbake til landet) som er skrevet av Eriona Rushiti og som handler om den albanske migrasjonen.[5][6] Hun tok seg til finalen og ble senere kåret til vinner av konkurransen.[2]

I januar 2019 ble Albania trukket til å delta i semifinale 2 av Eurovision Song Contest. Semifinalen ble arrangert i Expo Tel Aviv i Israel torsdag 16. mai, og Albania hadde startnummer 14.[7] I avstemningen ble «Ktheju tokës» blant de ti beste i semifinalen, og Maliqi kvalifiserte seg dermed til finalen lørdag 18. mai.[8] I finalen ble sangen nummer 17 av 26 deltakere.[9]

DiskografiRediger

AlbumRediger

  • 2005Nuk të pres

Singler (utvalg)Rediger

  • 1995 – «Planeti i fëmijëve» (med Aleksandër Rrapi)
  • 2000 – «Çast»
  • 2001 – «Ik»
  • 2002 – «Do humbas më ty»
  • 2003 – «Vetëm një natë»
  • 2004 – «Frikem se me pëlqen»
  • 2005 – «Força e femrës» (med Tuna)
  • 2006 – «Pa identitet»
  • 2007 – «S'ka fajtor në dashuri»
  • 2008 – «Njëri nga ata»
  • 2011 – «Një orë më shumë»
  • 2011 – «Fantastik»
  • 2013 – «Sonte» (med DJ Blunt & Real)
  • 2015 – «Jam bërë si ti»
  • 2018 – «N'errësirë»
  • 2018 – «Ktheju tokës»

ReferanserRediger

  1. ^ pantheon.world[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b «Albania: Jonida Maliqi wins Festivali i Këngës 57 with “Ktheju tokes”» (engelsk). Wiwibloggs. 22. desember 2018. 
  3. ^ Kënga Magjike 2008s offisielle nettsted Arkivert 9. februar 2012 hos Wayback Machine.
  4. ^ Kënga Magjike 2011-nettsted Arkivert 9. februar 2012 hos Wayback Machine.
  5. ^ «Shpallet lista me këngët konkuruese në Festivalin e 57-të të Këngës në RTSH» (albansk). RTSH. 17. oktober 2018. Arkivert fra originalen . 
  6. ^ «Albania: Festivali i Këngës 57 reveals 22 acts and song titles ahead of December 22 final» (engelsk). Wiwibloggs. 17. oktober 2018. 
  7. ^ «Second Semi-Final of Tel Aviv 2019». eurovision.tv. EBU. Besøkt 5. mai 2019. 
  8. ^ Benny Royston (16. mai 2019). «Second Semi-Final: Last 10 acts qualify for Eurovision 2019 Grand Final». eurovision.tv. EBU. Besøkt 17. mai 2019. 
  9. ^ «Grand Final of Tel Aviv 2019». EBU. mai 2019. Besøkt 26. mai 2019. 

Eksterne lenkerRediger

Utmerkelser og prestasjoner
Forgjenger :
Aurela Gaçe
med «Hape Veten»


Kënga Magjike
2008
Etterfølger :
Eliza Hoxha & Rosela Gjylbegu
med «Rruga e zemrës»
Forgjenger :
Eugent Bushpepa
med «Mall»
Albania i Eurovision Song Contest
2019
Etterfølger :
Anxhela Peristeri med «Karma»