Åpne hovedmenyen
Janwillem van de Wetering
Janwillem van de Wetering (1982).jpg
Født12. mars 1931
Rotterdam[1]
Død4. juli 2008[2][3][4][5] (77 år)
Blue Hill
Utdannet ved Nyenrode Business Universiteit
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Oversetter, skribent, språkforsker, billedhugger, romanforfatter, barnebokforfatter
Nasjonalitet Kongeriket Nederlandene, USA

Janwillem Lincoln van de Wetering (født 12. februar 1931 i Rotterdam i Nederland, død 4. juli 2008 i Blue Hill i Maine i USA) var en nederlandsk-amerikansk kriminalforfatter som står bak en lang rekke litterære verk som han skrev både på engelsk og på nederlandsk.

Van de Wetering var særlig kjent for sin kriminallitteratur.[trenger referanse] Hans mest populære verk handler om den fiktive karakterene Adjutant-Detective H.F. Grijpstra og Detective-Sergeant Rinus de Gier, som er politimenn fra Amsterdam som har opptrådt i en lang rekke romaner og noveller av van de Wetering. Van de Wetering ble født og vokste opp i Rotterdam, men i de senere årene bodde han på flere steder i verden, blant annet i Sør-Afrika, Japan, Storbritannia, Colombia, Peru, Australia, Amsterdam og senest i delstaten Maine i USA, der han også døde. Han ble tildelt flere litterære utmerkelser. Han var medforfatter av boken Die entartete Seezunge som ble publisert i 2002 sammen med forfatteren Jürgen Alberts.

BibliografiRediger

  • Outsider in Amsterdam, 1975
  • Tumbleweed, 1976
  • The Corpse on the Dike, 1976
  • Death of a Hawker, 1977
  • The Japanese Corpse, 1977
  • The Blond Baboon, 1978
  • The Maine Massacre, 1979
  • The Mind-Murders, 1981
  • The Streetbird, 1983
  • The Rattle-Rat, 1985
  • Hard Rain, 1986
  • Just A Corpse at Twilight, 1994
  • The Hollow-Eyed Angel, 1996
  • The Perfidious Parrot, 1997
  • The Amsterdam Cops: Collected Stories, 1999

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 17. des. 2014
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 4. mai 2014
  3. ^ data.bnf.fr, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb11927555m
  4. ^ BD Gest', 9. okt. 2017, Janwillem Van de Wetering, 39405
  5. ^ Internet Speculative Fiction Database, 9. okt. 2017, Janwillem van de Wetering, 149039