Jacob Olsen

Færøysk lærer, forfatter og oversetter

Samuel Jacob Sesanus Olsen (født 1. oktober 1904 i Sandavágur, død 13. oktober 1994 i København) var en færøysk lærer, forfatter og oversetter.

Jacob Olsen
Samuel Jacob Sesanus Olsen.jpg
Født1. oktober 1904
Sandavágur, Færøyene
Død13. oktober 1994 (90 år)
København, Danmark
Beskjeftigelse Lærer, forfatter, oversetter
Nasjonalitet FærøyeneRediger på Wikidata

Han var sønn av en fisker og hans kone, og etter folkeskolen arbeidet han en tid i en krambod i Sandavágur, før han tilbragte ett år til sjøs. Han studerte ved Føroya Læraraskúli i Tórshavn 1923–1926. Høsten 1926 fikk han ansettelse som lærer ved Tvøroyrar skúli. I 1961 ble han assisterende rektor ved samme skole, og forble i stillingen frem til han gikk av med pensjon høsten 1971, 67 år gammel. Til hans etterutdannelse kan regnes årsstudium i naturfag, engelsk og regning ved Statens Lærerhøjskole 1932–1933, påfølgende brevkurs i engelsk i fire år samt årsstudium i engelsk, geografi og skolebiblioteksarbeid ved Danmarks Lærerhøjskole 1957–1958. Olsen var i en årrekke sensor i skriftlig engelsk ved realskolen samt 9.–10. klassetrinn.

Olsen var organist i Tvøroyrar kirkja i nesten 25 år. I årene 1928–1931 var han redaktør i Barnablaðið sammen med Sámal Johansen. Materiale fra dette bladet ble brukt ved skrivingen av boken Nú breddar, som Føroya Lærarafelag utgav i anledning Jacob Olsens 60-årsdag. Olsen var ellers mangeårig medlem og formann i helseutvalget i Froðbiar sókn, og i en periode var han også medlem av sognets ligningsutvalg.

Har oversatte flere bøker mellom engelsk, dansk, færøysk og norsk. Blant Jacob Olsens oversettelser til færøysk er Kubbin (Lillebror og Knerten) av Anne-Cath. Vestly.

Utvalgt bibliografiRediger

  • 1951 – «Regin» i Míni jólabók
  • 1953 – «Símun og flúgvimaskinan» i Míni jólabók
  • 1964 – Nú breddar
  • 1971 – «Høgni og Gunnar» i Sig mær eina søgu 1

LitteraturRediger

  • Lærarfólk i Føroyum 1870-1976. Tórshavn: Føroya Lærarafelag, 1976. Side 205.
  • Føroyskir Fólkaskúlalærarar 1870-1997. Tórshavn: Føroya Lærarafelag, 1997. Side 257.