Jødehat? (Hashmatsa, engelsk: Defamation) er en dokumentar fra 2009, av prisvinnende filmskaper Yoav Shamir. Filmen utforsker antisemittisme og spesielt oppfattelsen av antisemittisme i israelsk politikk, og i politikken i USA.

Defamation
Generell informasjon
Utgivelsesår20. novemeber 2009 (U.S.)
Lengde91 min.
SpråkEngelsk
Hebraisk
Bak kamera
RegiYoav Shamir
ProdusentSandra Itkoff
Karoline Leth
Philippa Kowarsky
Knut Ogris
Prod.selskapFirst Run Features
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Shamir forteller i begynnelsen av filmen at som israeler har han aldri opplevd antisemittisme selv, og ønsker å lære mer om det siden referanser til antisemittisme over hele verden er ekstremt vanlige i israelske media. Filmen inneholder intervjuer med Abraham Foxman, lederen av Anti-Defamation League og Norman Finkelstein, en kritiker av israelsk politikk, samt mange andre. Filmen følger også en gruppe israelske høyskolestudenter på en klassetur til Europa hvor de besøker Auschwitz, samt flere andre holocaust-minnesteder.

Etter at filmen ble vist på Tribeca Film Festival, offentliggjorde Anti-Defamation League en uttalelse hvor de fordømte filmen og sa at den «forminsker temaet (antisemittisme) ... og billiggjør holocaust. Det er Shamirs perverse, personlige, politiske perspektiv og en tapt anledning til å dokumentere et alvorlig og viktig tema».

I Norge har filmen blitt vist på Bergen internasjonale filmfestival.

Eksterne lenker rediger