Åpne hovedmenyen
Ingvald Svinsaas
Ingvald Svinsaas.png
Født7. august 1912
Død13. juni 1990 (77 år)
Beskjeftigelse Skribent
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Sør-Trøndelag fylkes kulturpris (1978), Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur

Ingvald Svinsaas (født 7. august 1912 i Orkdal, død 13. juni 1990) var en norsk forfatter, mest kjent for sine bøker fra gruveindustrien i ei trøndersk bygd som minner om oppvekstbygda Løkken Verk.

Svinsaas debuterte i Arbeidermagasinet i 1946, som så mange av sin generasjons arbeiderklasse-forfattere. Hans debuttrilogi I skyggen av et tårn (1949), Fem år (1950) og Etter slagene (1954) var selvbiografisk, og inneholder en klassebevisst kritikk av samfunnsforholdene i bygdesamfunnet i årene før og under krigen.

Som barnebokforfatter debuterte han i 1953 med På skatteleting i sagadalen. Her har han arbeidet mest med dyre-bøker i tradisjonen etter Mikkjel Fønhus og Haakon Lie. Han har hatt størst suksess med Tom i villmarka (1955), om en katts overvintring på setra og dens kamp for å overleve i naturen. Han fikk Kirke- og undervisningsdepartementets pris for Tom i villmarka, og skrev teksten til Laksen glad som Sigrun Sæbø Kapsberger vant Kulturdepartementets billedbokpris for i 1973.

Svinsaas mottok Sør-Trøndelag fylkes kulturpris i 1978.

BibliografiRediger

  • I skyggen av et tårn, 1949, Tiden
  • Fem år, 1950, Tiden
  • Skrømt i vårnatta, 1951, Tiden
  • På skatteleting i sagadalen, 1953
  • Etter slagene, 1954, Tiden
  • Tom i villmarka, 1955
  • Martin ekorn flytter til folk, 1957
  • Gaupe i fjellet, 1957, Tiden
  • Gullregnen, 1965, Tiden
  • Trollsplint, 1966, Tiden
  • Markaslått, 1967, Tiden
  • Under raslende løv, 1970, Rune
  • Folk og tider, 1971, Tiden
  • Attersyn, 1972, Tiden
  • Markadalsfolk, 1973, Tiden
  • Laksen Glad, 1973
  • Folldalen. Sagn og stubber fra Trollheimen, 1974, Tiden
  • Ørnen Adler, 1975, Snøfugl
  • Gammeltida, 1975, Tiden
  • Folk ved ei gruve, 1976, Tiden
  • Hat, 1976, Snøfugl
  • Lek og drama i fjelldalen, 1976, Snøfugl
  • Svunne tider, 1977, Tiden
  • Mari, 1977, Snøfugl
  • Felespill og felespillere i Meldal, 1977
  • Du må sjå om oss, 1978, Tiden
  • Proprietæren, 1980, Tiden
  • Med seierslue, 1981, Tiden
  • I grenseland, 1982, Snøfugl
  • Heimkomsten, 1989, Falken forlag

LitteraturRediger

  • Sambok 49 bøker og oversettelser av Svinsaas
  • Haugen, Jorulf. «I de arbeidsløses hær. Ingvald Svinsaas og trilogien om Oluf». I: Norsk Litterær Årbok, 1977
  • Skei, Hans H. «To gløymde trilogiar. Olav Berkaak (Snø og eld, Det ædle malm, November) og Ingvald Svinsaas (I skyggen av et tårn, Fem år, Etter slagene).» I boka: Vegen til bøkene. Artiklar om norsk litteratur Aschehoug, 1994

Eksterne lenkerRediger