Åpne hovedmenyen

Ingerid Askevold

norsk husstellærer og filmregissør
Ingerid Askevold
Født1896
Død1981
Beskjeftigelse Filmregissør
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Kongens fortjenstmedalje i gull (1967)[1]

Ingerid Askevold (født 1896, død 1981) var en norsk husstellærer, ansatt i Statens opplysningskontor i husstell, og foregangskvinne i å bruke film til å formidle husstell og matlaging.[2]

BiografiRediger

Askevold var utdannet husstellærerinne fra Statens lærerindeskole i husstellStabekk. Etter endt utdannelse i 1915 formidlet hun faget gjennom foredrag, gjennom radioprogrammet Piketimen, og som redaktør og forfatter av kokebøker og oppskriftshefter.[2]

I 1967 fikk hun Kongens fortjenstmedalje i gull for sitt opplysningsarbeid.[3]

Norske husstellfilmerRediger

Askevold så tidlig potensiale i å bruke film som formidlingskanal, og laget sine første filmer på vegne av Norske Kvinners Sanitetsforening på slutten av 1930-tallet. Som ansatt i Statens opplysningskontor i husstell (nå en del av SIFO) var hun senere med på å lage rundt tjue av disse informasjons- og opplæringsfilmene.

Filmene tok for seg temaer som matlaging, barneoppdragelse og vask og stell av hjemmet.

Erfaringen til Askevold fra å lage hustellfilmer gjorde at hun også bidro med faglig ekspertise til å lage de norske husmorfilmene på 1950- og 60-tallet. Dette var en serie med humoristiske spillerfilmer iblandet reklame, som ble vist gratis på kino på dagtid, og som hadde som formål å reklamere for nye produkter for husmødre.[4]

FilmografiRediger

Regi:

  • Oppdeling av halv gris (1956)
  • Gode oppbevaringsmåter : lettvint konservering av frukt og bær (1956)
  • Gode oppbevaringsmåter : dypfrysing av bær og grønnsaker (1955)
  • God mat på pene fat (1953)
  • Dypfrysing: kjøtt bakværk bær grønnsaker (ca. 1950)
  • Vårt kjøkken (1950)
  • Fra frukt eller bær til gelé (1950)
  • Rensking av fersk sild (1948)
  • Vann (1948)
  • Gjærdeig: wienerkringle (1948)
  • Fellesvaskerier (1947)
  • Gjærdeig: loff og rundstykker (ca. 1946)
  • Dampsafting (ca.1946)
  • Kyllingslakt (ca. 1946)
  • I krigens tunge år (ca. 1946)
  • Stell barnet godt (ca. 1941)
  • Vi dyrker poteter og vi bruker poteter (1940)
  • Spekesild i den daglige kosten (ca. 1938)
  • Friske barn i lek og arbeid (ca. 1937)

Manus

  • Fra korn til brød (1957)
  • Oppdeling av halv gris (1956)
  • Slik gjorde Fru Berg (1952)
  • Stell barnet godt (ca. 1941)

Voice-over

  • Riktige arbeidsstillinger i hjemmet (1958)

Fagredaktør

  • Slik kan det gjøres (1953)
  • Slik gjorde Fru Berg (1952; reklamefilm)

ReferanserRediger

  1. ^ https://www.kongehuset.no/tildelinger.html?tid=28028&sek=27995&q=ingerid+askevold&type=&aarstall=
  2. ^ a b «Ingerid Askevold». www.nordicwomeninfilm.com (svensk). Besøkt 14. juni 2018. 
  3. ^ «Tildelinger av ordener og medaljer». www.kongehuset.no (norsk). Besøkt 14. juni 2018. 
  4. ^ «Hjemmets finansministre». forskning.no. Besøkt 14. juni 2018. 

Eksterne lenkerRediger