Hjelp:Administratorer

Administratorer (sysoper) har tilgang til flere spesialverktøy. Dette medfører både muligheter og ansvar. Redskapene er gode hjelpemidler til å vedlikeholde og forbedre Wikipedia, men de kan også gjøre skade dersom de brukes feil, både direkte og ved at man kan utløse unødvendige konflikter. Det følgende er noen råd om hvordan man bruker redskapene; enkelte av funksjonene har også egne regler og retningslinjer.

SlettingRediger

Se også Wikipedia:Retningslinjer for sletting

HvordanRediger

På alle sider i artikkel- og bilde-navnerommene ligger fanen «Slett». Trykker man den får man opp en advarsel om at man er i ferd med å slette en side. Dersom artikkelen har en historikk får man også vite det; i noen tilfeller kan det ligge en skikkelig artikkel bak det man ønsker å slette, og da må man i stedet revertere til en eldre versjon.

Det er også en rute til å skrive inn en begrunnelse. Dersom artikkelene er svært kort legger teksten seg automatisk inn, og ofte er denne begrunnelse god nok i seg selv. Dersom den ikke er det, eller artikkelen er for lang, må man skrive inn en forklaring. Gi en kort og konsis forklaring på hvorfor du sletter, noen få ord holder gjerne.

HvaRediger

Du kan slette:

Artikler

  • Rettighetsbrudd (copyvio). Dersom artikkelen ikke har noen historikk er det oftest en fordel å slette dette, selv om det er mulig å skrive det om, slik at vi ikke får liggende et rettighetsbrudd i historikken.
  • Tekst som åpenbart ikke hører hjemme i Wikipedia (slibrigheter, tilfeldige tegn, tull og tøys)
  • Artikler som er vedtatt slettet på Wikipedia:Sletting
  • Artikler som er foreslått hurtigslettet, såfremt du selv er enig i den vurderingen

Bilder:

  • Rettighetsbrudd
  • Lokalt lagrede bilder som også ligger på Commons (hvis det ligger under annet navn der, sørg først for at alle lenker viser til rett navn)

Du kan ikke slette artikler eller bilder som du ikke er helt sikker på faller inn i ovenstående kategorier. Ta dem da heller opp til diskusjon, eller rådfør deg med en erfaren administrator på IRC eller administratorens diskusjonsside.

Fjern redigeringRediger

Når du sammenligner siste versjon av en artikkel med en tidligere versjon ser du lenken «Fjern redigering». Trykker du denne blir artikkelen tilbakestilt til forrige brukers versjon. Funksjonen sletter altså alt som ble skrevet av siste bruker, og ikke bare siste redigering. Dersom siste bruker har kommet med gode redigeringer først og så gjort en feil må du tilbakestille dette manuelt, for eksempel ved å gå til den siste korrekte versjonen og lagre denne. Skriv da helst inn at du reverterer/tilbakestiller i forklaringsboksen.

BlokkerRediger

Du har adgang til å blokkere brukere. Adgangen til å gjøre dette er foreslått fastsatt i Wikipedia:Retningslinjer for blokkering, som du bør sette deg inn i.

Brukere kan blokkeres direkte fra «Siste endringer», eller fra sine bidragslister.

BeskyttRediger

Se også: Wikipedia:Retningslinjer for beskyttelse

På alle sider har du en fane hvor det står enten «Beskytt» eller «Avbeskytt». Dersom det oppstår redigeringskrig på en artikkel, eller dersom en artikkel er under konstant angrep fra vandaler, kan du trykke denne fanen for å beskytte den mot redigering. Du kan velge om du vil beskytte den mot redigering fra alle andre enn administratorer, eller bare mot uregistrerte brukere. Dersom det dreier seg om vandalisme er det normalt nok å sperre den for redigering fra uregistrerte brukere, mens redigeringskriger til tider involverer registrerte brukere.

Forklar på artikkelens diskusjonsside hvorfor du beskyttet den. Du tar også på deg et ansvar for å avbeskytte siden når faren er over. Artikler skal ikke være beskyttet lenger enn nødvendig.

Beskytt ikke artikler dersom du selv er innblandet i en konflikt, selv om du er sikker på at du ikke har gjort noe galt. Dersom du gjør det legger du deg åpen for beskyldninger om maktmisbruk. Be heller en annen administrator om å gjøre det på IRC eller på hennes/hans brukerdiskusjonsside. Dersom det ikke er annen mulighet enn å beskytte den selv må du selvsagt gjøre det, men ta det allikevel opp med en annen administrator for å sikre deg mot ubehageligheter.

Dersom en annen administrator har låst en artikkel for å stoppe en konflikt gjennom å få igang en diskusjon, forventes det at du ikke benytter din adgang til å redigere artikkelen – beskyttelsen kan teknisk sett ikke hindre at en administrator redigerer, men det å benytte seg av rettighetene på en slik måte kan oppfattes som misbruk.