Folke Fridell

svensk skribent
Folke Fridell
Maire Mannik Folke Fridell.JPG
Maire Männiks byste av Folke Fridell, utenfor biblioteket i Ljungby
Født1. oktober 1904Rediger på Wikidata
LaganRediger på Wikidata
Død12. august 1985Rediger på Wikidata (80 år)
Berga församlingRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, journalistRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
Utmerkelser Hedenvind-plaketten (1985)Rediger på Wikidata

Folke Fridell (født 1. oktober 1904 i Lagan, død 12. august 1985) var en svensk forfatter. Han skrev flere arbeiderromaner med syndikalistisk utgangspunkt.

Fridell arbeidet som ung ved en tekstilfabrikk i Lagan, der han også var aktiv innen den syndikalistiske arbeiderbevegelsen. Hans første skrifter var politiske brosjyrer, men han debuterte som skjønnlitterær forfatter med romanen Tack för mig – grottekvarn. I romanene beskrev han bl.a. arbeiderens mistrivsel i den mekaniserte industrien. En stor del av Fridells politiske skrifter finnes på nettstedet www.rebeller.se.

BibliografiRediger

  • Tack för mig – grottekvarn 1945
  • Död mans hand 1946
  • Syndfull skapelse 1948
  • Greppet hårdnar 1948
  • Av egen kraft 1949
  • Bekännelse 1949
  • Hoppjerka 1950
  • Bergspredikan 1951
  • Syndfull skapelse 1952 (med A. Gunnar Bergman),
  • Något måste gro.... 1952
  • Peter 1953
  • Jungfrun i det grå 1954
  • Bjälken i ditt öga 1955
  • Bönsöndag 1956
  • Kerstin 1957
  • Britta tar befälet 1959
  • Äldst i världen 1959
  • Stenansiktet 1962
  • Dag som ovan 1964
  • Nattfjäril 1966
  • Bokens vecka 1967
  • Återblick och framtidssyn 1970
  • Nedlagd by 1980

Priser og utmerkelser (utvalg)Rediger

Årstall Pris
1985 Hedenvind-plaketten
1972 ABFs litteraturpris
1961 Landsbygdens författarstipendium
1950 ABFs litteraturpris
Boklotteriets stipend

Eksterne lenkerRediger