Åpne hovedmenyen
Folke Fridell
Maire Mannik Folke Fridell.JPG
Maire Männiks byste av Folke Fridell, utenfor biblioteket i Ljungby
Født1. oktober 1904
Lagan
Død12. august 1985 (80 år)
Berga församling
Beskjeftigelse Skribent, journalist
Nasjonalitet Sverige
Utmerkelser Hedenvind-plaketten (1985)

Folke Fridell (født 1. oktober 1904 i Lagan, død 12. august 1985) var en svensk forfatter. Han skrev flere arbeiderromaner med syndikalistisk utgangspunkt.

Fridell arbeidet som ung ved en tekstilfabrikk i Lagan, der han også var aktiv innen den syndikalistiske arbeiderbevegelsen. Hans første skrifter var politiske brosjyrer, men han debuterte som skjønnlitterær forfatter med romanen Tack för mig – grottekvarn. I romanene beskrev han bl.a. arbeiderens mistrivsel i den mekaniserte industrien. En stor del av Fridells politiske skrifter finnes på nettstedet www.rebeller.se.

BibliografiRediger

  • Tack för mig – grottekvarn 1945
  • Död mans hand 1946
  • Syndfull skapelse 1948
  • Greppet hårdnar 1948
  • Av egen kraft 1949
  • Bekännelse 1949
  • Hoppjerka 1950
  • Bergspredikan 1951
  • Syndfull skapelse 1952 (med A. Gunnar Bergman),
  • Något måste gro.... 1952
  • Peter 1953
  • Jungfrun i det grå 1954
  • Bjälken i ditt öga 1955
  • Bönsöndag 1956
  • Kerstin 1957
  • Britta tar befälet 1959
  • Äldst i världen 1959
  • Stenansiktet 1962
  • Dag som ovan 1964
  • Nattfjäril 1966
  • Bokens vecka 1967
  • Återblick och framtidssyn 1970
  • Nedlagd by 1980

Priser og utmerkelser (utvalg)Rediger

Eksterne lenkerRediger