Åpne hovedmenyen
Ettore Scola
Ettore Scola.jpg
Født10. mai 1931[1][2][3][4]
Trevico
Død19. januar 2016[5][6][2][3] (84 år)
Roma
Utdannet ved La Sapienza
Beskjeftigelse Filmregissør[7], manusforfatter[7], politiker
Nasjonalitet Italia (19462016), Kongedømmet Italia (19311946)
Utmerkelser
7 oppføringer
César-prisen for beste regissør (1984), Best regissør (1976), Sølvbjørnen for beste regi (1984), Best Screenplay Award (Cannes Film Festival) (1980), Sikkens-prisen (1983)[8], Silver George for Best Director (2001), storkors av Republikken Italias fortjenstorden
Aktive år19532016
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Ettore Scola (født 10. mai 1931 i Trevico i provinsen Avellino, død 18. januar 2016 i Roma) var en italiensk manusforfatter og filmregissør.

Scolas filmer kretser oftest omkring spørsmål om politikk og menneskelige relasjoner. Blant hans mest ettertenksomme[trenger referanse] filmer kan nevnes En spesiell dag, med Sophia Loren og Marcello Mastroianni i hovedrollene; hverdagsskildringen av et fascistisk samfunnssystem og det gripende møtet mellom en husmor og en homoseksuell mann dagen da Adolf Hitler besøkte Benito Mussolini i Roma, den 3. mai 1938.

FilmografiRediger

SpillefilmRediger

  • 1964: Penger på flukt (La congiuntura)
  • 1964: Adams lille Eva (Se permettete, parliamo di donne)
  • 1968: Riusciranno i nostri eroi a ritrovare l'amico misteriosamente scomparso in Africa?
  • 1970: Sjalusi på italiensk (Dramma della gelosia tutti i particolari in cronaca)
  • 1974: Vi som elsket hverandre så høyt... (C'eravamo tanto amati)
  • 1976: Tarvelige, heslige og vemmelige (Brutti, sporchi e cattivi)
  • 1977: En spesiell dag (Una giornata particolare)
  • 1979: Terrassen (La terrazza)
  • 1981: Lidenskap (Passione d'amore)
  • 1982: Ballet (Le bal)
  • 1982: Natten i Varennes (La Nuit de Varennes)
  • 1987: Familien (La famiglia)
  • 1987: Splendor
  • 1989: Hvor mye er klokka? (Che ora è?)
  • 1990: Kaptein Fracassas reise (Il viaggio di Capitan Fracassa)
  • 1993: Mario, Maria & Mario (Mario, Maria e Mario)
  • 1994: En fattig manns historie (Romanzo di un giovane povero)
  • 1999: Middag på italiensk (La Cena)
  • 2001: Erkefiender (Concorrenza sleale)
  • 2004: Mennesker i Roma (Gente Di Roma)

DokumentarRediger

  • 1982: Vorrei che volo
  • 1987: Imago urbis
  • 2001: Un altro mondo è possibile
  • 2002: Lettere dalla Palestina
  • 2013: Che strano chiamarsi Federico

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger

 Denne biografien om en regissør er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.