Ellen Mattson

svensk skribent
Ellen Mattson
Ellen Mattson 01.jpg
Født1962[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
UddevallaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse SkribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
Medlem av Svenska Akademien (2019–)Rediger på Wikidata
Utmerkelser Doblougprisen (2009), Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris (2011)Rediger på Wikidata

Ellen Mattson (født 22. september 1962 i Uddevalla) er en svensk forfatter.

Ellen Mattson debuterte i 1992 med romanen Nattvandring. Hun skriver i Göteborgs-Tidningen och Bohusläningen, samt kronikker i Göteborgs-Posten. I 1999 debuterte hun som radiodramatiker med Tidigt på morgonen. Den 28. mars 2019 ble hun valgt inn i Svenska Akademien på stol 9. Hun vil tre inn i Akademien den 20. desember 2019 og ettertreder da Jayne Svenungsson.

BibliografiRediger

  • 1989 – Truman Capote och faktaromanen
  • 1992 – Nattvandring
  • 1995 – Vägen härifrån
  • 1998 – Resenärerna
  • 1999 – Poetens liv
  • 2001 – Snö
  • 2004 – Splendorville
  • 2005 – Arves hus
  • 2008 – Glädjestranden
  • 2012 – Vinterträdet
  • 2016 – Sommarleken
  • 2017 – Tornet och fåglarna

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 17. okt. 2015, 123441935
  2. ^ NUKAT, Ellen Mattson, n2008115280
  3. ^ Swedish Literature Bank, 9. okt. 2017, Ellen Mattson, MattsonE
  4. ^ LIBRIS, 9. okt. 2017, Ellena Matsone, 195703