dpkg (kort for Debian package;engelsk for Debian pakke) er basen i Debians pakkehåndtering. Det ble laget av Ian Jackson i 1993. dpkg er et lignende format som rpm, siden det brukes til å installere, fjerne, og tilby informasjon om .deb pakker.

Selve dpkg er et undernivå-verktøy; verktøy i høyere nivåer, slik som APT brukes til å hente pakker fra fjerne kilder eller håndtere komplekse pakkerelasjoner.

Debianpakken «dpkg» tilbyr dpkg-programmet, så vel som flere andre pakker som er nødvendige for kjøretidsfunksjonaliteten til pakkesystemet, inkludert dpkg-statoverride, dpkg-divert og update-alternatives. Det inkluderer også programmer slik som start-stop-daemon og install-info, den siste beholdes mest for bakoverkompatibilitet (den utvikles og distribueres separat i dag).

Debianpakken dpkg-dev inkluderer verktøyene som kreves for å lage .deb-pakker og beskrives under:

ipkg er en dpkg-inspirert pakkehåndteringssystem for Linux-installasjoner med begrenset harddiskplass.

Å lage .deb-filer rediger

.deb-filer bygges vanligvis ved å kalle dpkg-buildpackage. dpkg-buildpackage leser flere filer for å finne ut hvordan pakken skal bygges. Disse filene finnes i debian underkatalogen av kildetreet.

Det er fire filer som kreves, copyright-filen inneholder lisensbetingelsene. control-filen inneholder pakkenavnet, -beskrivelse, og avhengigheter. rules-filen er en Makefile som har regler for å bygge debianpakken. Programmer fra debhelper programpakken blir ofte kalt i 'rules-filen. I tillegg inkluderer noen pakker Makefile-linjer fra CDBS, for å forenkle rules-filen. Til slutt er changelog-filen, som burde inneholde en logg over forandringene. Det fleste pakkene inkluderer også andre filer for å gjøre forskjellige ting.

Så snart en debianpakke blir bygget, kan den bli sjekket for vanlige problemer ved hjelp av et lintian verktøy.

dpkg kompileringsverktøy rediger

Debian har en rekke verktøy som kalles for å bygge en pakke. De er følgende:

  • dpkg-source pakker og pakker ut kildekode filene fra en debianpakke.
  • dpkg-deb pakker og pakker ut binærpakker.
  • dpkg-gencontrol leser informasjon fra en ikke utpakket debian-trekilde og generer en binær pakke-kontroll pakke, som lager en innføring i Debian/files.
  • dpkg-shlibdeps kalkulerer avhengighetene og kjører med hensyn til bibliotekene.
  • dpkg-genchanges leser informasjon fra et utpakket Debian-trekilde som med en gang den er laget, lager en kontrollfil. (.changes).
  • dpkg-buildpackage er et kontrollskript som kan brukes til å konstruere pakken automatisk.
  • dpkg-distaddfile legger en fils input til debian/files.
  • dpkg-parsechangelog leser changes-filen (endringsloggen) til et utpakket Debian-trekilde og lager passelig forberedt utdata med informasjon for disse endringene.

Se også rediger

Eksterne lenker rediger