Dobrica Ćosić

Dobrica Ćosić (født 29. desember 1921 i Velika Drenova i Kongeriket Jugoslavia, i dagens Serbia, død 18. mai 2014 i Beograd[13]) var en serbisk forfatter, politisk teoretiker og president av forbundsrepublikken Jugoslavia 1992–1993. Tilhengere av Ćosić omtaler ham gjerne som «nasjonens far»,[14] et uttrykk som også benyttes i ironisk forstand av hans motstandere.[15]

Dobrica Ćosić
S.Kragujevic, Dobrica Cosic 1961.JPG
Født29. des. 1921[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Velika DrenovaRediger på Wikidata
Død18. mai 2014[1][5][3][4]Rediger på Wikidata (92 år)
Beograd[6][7]Rediger på Wikidata
Gravlagt Den nye gravlunden i BeogradRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Skribent[8], essayist, politiker[8], romanforfatter, science fiction-forfatter, politisk kommissærRediger på Wikidata
Embete Jugoslavias statsoverhode (19921993), generalsekretær i Den alliansefrie bevegelse (19921992)Rediger på Wikidata
Parti Partiløs, Jugoslavias kommunistforbund (–1968)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet Serbia, Serbia og Montenegro, Den sosialistiske føderale republikken Jugoslavia, Den føderale republikken Jugoslavia, Kongeriket JugoslaviaRediger på Wikidata
MorsmålSerbisk
SpråkSerbisk[9]
Medlem av Serbias vitenskaps- og kunstakademi (19701976), Odbor za odbranu slobode misli i izrazhavanja (1984–), Serbias forfatterforening, Serbias vitenskaps- og kunstakademi (19762014)Rediger på Wikidata
Utmerkelser
8 oppføringer
NIN Prize (1954)[10][11], Svetozar Ćorović-prisen (1997), Nagrada Kochicjevo pero (1996), Meša Selimović Prize (1997), Nagrada Kochicjeva knjiga (1997), NIN Prize (1961)[12][11], Ordenen for fortjenester av folket med sølvstjerne, Brorskaps- og enhetsordenenRediger på Wikidata

BibliografiRediger

  • Dаleko je sunce (1951)
  • Koreni (1954)
  • Deobe 1-3 (1961)
  • Bаjkа (1965)
  • Vreme smrti 1-4 (1972–1979)
  • Vreme zla: Grešnik (1985)
  • Vreme zla: Otpаdnik (1986)
  • Vreme zla: Vernik (1990)
  • Vreme vlаsti 1 (1996)
  • Piščevi zаpisi 1951–1968.(2000)
  • Piščevi zаpisi 1969–1980. (2001)
  • Piščevi zаpisi 1981–1991. (2002)
  • Piščevi zаpisi 1992–1993. (2004)
  • Srpsko pitаnje 1–2 (2002–2003)
  • Pisci moga veka (2002)
  • Kosovo (2004)
  • Prijаtelji (2005)
  • Vreme vlаsti 2 (2007)
  • Piščevi zаpisi 1993–1999. (2008)
  • Piščevi zаpisi 1999–2000: Vreme zmijа(2009)
  • Srpsko pitanje u XX veku (2009)
  • U tuđem veku (2011)

ReferanserRediger

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Dobrica Cosic, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Dobrica-Cosic, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 28. april 2014
  3. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015
  4. ^ a b Munzinger Personen, oppført som Dobrica Cosic, Munzinger IBA 00000020305, besøkt 9. oktober 2017
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 119190923, besøkt 14. august 2015
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014
  7. ^ «Dobrica Cosic buried in Belgrade», verkets språk engelsk, utgitt 29. mai 2014, besøkt 15. april 2021
  8. ^ a b The Fine Art Archive, cs.isabart.org, abART person-ID 123243, besøkt 1. april 2021
  9. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12184985x; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 12184985x.
  10. ^ «НИН online», besøkt 25. februar 2017
  11. ^ a b «Добитници Нинове награде за књижевност», besøkt 24. februar 2017
  12. ^ «НИН online», besøkt 25. februar 2017
  13. ^ «Den serbiske forfatteren Dobrica Cosic er død», Klassekampen, 18. mai 2014.
  14. ^ Zorica Vulić (11. mai 2005). «Ko je ovaj čovek?: Dobrica Ćosić» (serbisk). Glas Javnosti. 
  15. ^ Svetlana Lukić og Svetlana Vuković (16. mars 2007). «Injekcija za Srbe» (serbisk). B92. Arkivert fra originalen 27. mars 2007.