Jeg er uenig i at en kadens må starte på tonika. Jeg mener den kan komme etter mange andre akkorder (progresjoner) også. Som eksempel kan en klassisk kadens godt komme umiddelbart etter f. eks en skuffende kadens ( IV - V - VI | IV - V - I). Et konkret eksempel fra musikken kan være Mozart KV 573 - "Neun Variationen über ein Menuett von Duport". Her er akkordprogresjonen mot slutten av mange av variasjonene :I - VI - IV - V - I, og de tre siste akkordene blir en klassisk kadens. Magasjukur 30. jun 2010 kl. 14:17 (CEST)

Når det gjelder halvslutning er det flere progresjoner som gjelder: et eksempel er VI - V. Magasjukur 30. jun 2010 kl. 14:23 (CEST)

Jeg er ikke helt enig når det gjelder den klassiske kadensen. Det strenge kadensbegrepet etter Rameau og Riemann forutsetter at du en eller annen gang starter med T, selvfølgelig med muligheter til utflukter. Du har selvfølgelig rett når du sier at den uten T kan komme i grunnen hvor som helst i en komposisjon. Ta en titt på min siste red. Er dette greit ? Ang. halvslutning er jeg enig med deg, men skulle ikke blande mediant/parallellbegrepet inn i dette, siden den er vanskelig nok fra før å forklare. Klausthemusician 1. jul 2010 kl. 10:30 (CEST)
Ad Duport variasjonene: Våre venner fra Danmark ville VI her ikke regne som egen funksjon, men som tonikaafledning (om jeg husker begrepet rett). På tysk wp vil du finne ordet Vollkadenz som da referer til hele TSDT progresjon. Klausthemusician 1. jul 2010 kl. 10:45 (CEST)
Jeg synes dette har blitt bra. :-)Magasjukur 14. jul 2010 kl. 09:39 (CEST)
Gleder meg ... Klausthemusician 16. jul 2010 kl. 11:07 (CEST)
Tilbake til siden «Kadens».