DBC Pierre

australsk forfatter

DBC Pierre (født Peter Warren Finlay i juni 1961 i Adelaide, Australia) er en australsk-britisk forfatter som debuterte i 2003 med romanen Vernon God Little.

DBC Pierre
DBC Pierre (2004) by Guenter Prust.jpg
Pierre i Berlin i 2004
Født1961[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
AdelaideRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Romanforfatter, skribent[5]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet AustraliaRediger på Wikidata
Utmerkelser Bollinger Everyman Wodehouse Prize (2003), James Joyce-prisen, Bookerprisen (2003)[6]Rediger på Wikidata

Pierre ble født i Australia, men vokste opp i Mexico og delvis i Storbritannia. Han kom fra en velstående familie og hadde derfor en privilegert barndom, men da han var 16 år døde faren. På samme tid nasjonaliserte den meksikanske presidenten økonomien, noe som gikk hardt utover familiens økonomiske situasjon. I ungdomsårene førte han et liv som for en stor grad besto av fester, dop og alkohol og levde slik gjennom hele 1980-tallet og det meste av 1990-tallet. I tillegg til dette la han seg opp stor gjeld for å finansiere sitt narkotikaforbruk.[7]

I 2000 flyttet han til Irland, hvor han begynte på sin første bok, Vernon God Little (2003), som innbragte ham Booker-prisen i 2003.[7]

BibliografiRediger

Romaner

  • Vernon God Little (2003)
  • Ludmila's Broken English (2006)
  • Lights Out in Wonderland (2010)
  • Breakfast with the Borgias (2014)
  • Meanwhile in Dopamine City (2020)
Sakprosa
  • Release the Bats (2016)
Noveller
  • Suddenly Doctor Cox (2009)
  • Petit Mal (2013)

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 128822724, besøkt 15. oktober 2015
  2. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000024681, besøkt 9. oktober 2017
  3. ^ NUKAT, oppført som D. B. C. Pierre, NUKAT autoritetspost n2004080669
  4. ^ Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, oppført som D. B. C. Pierre, NKC-identifikator xx0016807
  5. ^ British Council
  6. ^ thebookerprizes.com
  7. ^ a b «Emma Brockes talks to DBC Pierre». the Guardian (engelsk). 16. oktober 2003. Besøkt 9. juli 2021. 

Eksterne lenkerRediger