Cantus er et damekor fra Trondheim, stiftet 1986. Tove Ramlo-Ystad har vært Cantus’ dirigent og kunstnerisk ansvarlige siden oppstarten.[1]

Cantus består av rundt 30 kvinnelige erfarne korsangere i alderen 20–40 år. Koret har et variert repertoar, men med nyere klassisk vokalmusikk og folkemusikk som satsningsområder.

Cantus har markert seg nasjonalt med konserter, urfremføringer og ni CD-utgivelser på høyt kunstnerisk nivå. Internasjonalt har Cantus gjort seg bemerket med flere priser for beste plassering i korkonkurranser. Dette har gitt Cantus og Tove Ramlo-Ystad et navn i korverdenen, noe som fører til jevnlige invitasjoner og deltagelse ved eksklusive festivaler, konserter og i korkonkurranser verden over. Cantus har ved flere anledninger representert Norge i internasjonale festivaler og konferanser. Koret har tre ganger deltatt i Interkulturs Choir Olympics (World Choir Games), i Kina (2006), Østerrike (2008) og Sør-Afrika (2018). Alle gangene tok koret hjem gullmedaljer.

Cantus har også gjort seg bemerket gjennom å synge åpningsmelodien, Frode Fjellheims «Vuelie», i Disneys Frost (2013).[2] Korets klang ble avgjørende for Disneykonsernet da de valgte Cantus som artist til denne sangen. Dette har resultert i stor oppmerksomhet og mange spennende invitasjoner, og i 2019 ble Cantus invitert tilbake for å medvirke også i oppfølgeren, Frost 2 (2019). Cantus har også deltatt med sang på filmen Kristin Lavransdatter (1995), og på Sissel Kyrkjebøs plate Nordisk vinternatt (2005).

Cantus ble invitert til å delta under avslutningsseremonien av Stavanger som Europeisk kulturhovedstad i 2008.

DiskografiRediger

  • 2019: Fryd
  • 2017: Northern Lights
  • 2014: Spes
  • 2011: Norwegian Voices
  • 2007: Rætt hjæm
  • 2005: Far
  • 2001: Ledig
  • 1996: Hei, for en vakker julesong
  • 1994: Cantus

PriserRediger

  • 2018: Førsteplass i klassen for dame kammerkor i The 10th World Choir Games i Tshwane, Sør-Afrika.
  • 2012: Førsteplass i klassen for damekor i The 1st Xinghai Prize International Choir Championships i Guangzhou, Kina.
  • 2009: OlavsHallens og Stiftelsen DrivHusets kulturpris
  • 1995: Koret har mottatt Trondheim kommunes kulturpris (1995),
  • 1996: Sør-Trøndelag fylkes kulturpris (1996) og

ReferanserRediger

  1. ^ «Historie – Cantus». cantus.no. Besøkt 16. november 2020. 
  2. ^ Frode Fjellheim; composer of the opening music for the Disney animated film “Frozen”, vuelie.com, hentet 8. januar 2018

Eksterne lenkerRediger