Bob Geldof

irsk sanger, låtskriver, skuespiller og politisk aktivist

Robert Frederick «Bob» Geldof (født 5. oktober 1951 i Dublin) er en irsk sanger, låtskriver, skuespiller og politisk aktivist.

Bob Geldof
Geldof, Strauss-Kahn (IMF 2009).jpg
Født5. okt. 1951Rediger på Wikidata (70 år)
Dún LaoghaireRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sanger-låtskriver, skuespiller, sanger, skribent, filmskuespillerRediger på Wikidata
Utdannet ved Blackrock CollegeRediger på Wikidata
Ektefelle Paula Yates (19861996)Rediger på Wikidata
Far Bob Geldof[1]Rediger på Wikidata
Mor Evelyn Weller[2]Rediger på Wikidata
Barn Peaches Geldof, Pixie GeldofRediger på Wikidata
Nasjonalitet IrlandRediger på Wikidata
Utmerkelser
9 oppføringer
Peabody Award, kommandørridder av Order of the British Empire, Nord-Sør-prisen (2005), Steiger Award, The Nichols-Chancellor's Medal, Patron’s Medal (2016)[3], Amadeus Austrian Music Award, Royal Geographical Societys gullmedalje, M100 Media Award (2007)[4]Rediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Sjanger Rock, popmusikk, folkrockRediger på Wikidata
InstrumentVokal,[5] gitar[5]
Aktive år1975
PlateselskapPolydor Records
Nettstedhttp://bobgeldof.com
IMDbIMDb

Liv og virkeRediger

BakgrunnRediger

Geldof vokste opp i nærheten av Dublin. Etter morens død i 1959 overtok hans storesøster oppgaven å ta seg av ham, og sendte ham til rn katolsk internatskole - Blackrock College. Geldofs frar Bob sr. døde i 2010 i en alder av 96 år.[6][7]

KarriereRediger

I første fase av karrièren var han frontfigur i rock-bandet Boomtown Rats. Bandet som var banebrytende[trenger referanse] og hadde sin største hit med sangen «I Don't Like Mondays», som tar utgangspunkt i historien om Brenda Ann Spencer. I 1982 spilte han hovedrollen i Pink Floyds film The Wall. Han er mest kjent for å ha satt i gang Live Aid og Live 8.

I 1984 skrev han, sammen med Midge Ure, hit-en «Do They Know It's Christmas?» som ble kjent gjennom Band Aid og den senere konserten Live Aid som begge hadde til hensikt å samle penger og gi internasjonal oppmerksomhet på sultkatastrofen i Etiopia. Geldof sto i hovedsak for teksten, mens Ure skrev musikken og sto for korarrangementene til sangen.

Geldof ble i 1986 utnevnt til Honorary Knight Commander av Order of the British Empire. Fordi Geldof er irsk statsborger medfører utnevnelsen ikke ridderskap og han har heller ikke rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn.

Geldof var gift med Paula Yates og hadde tre døtre med henne; Fifi Trixibelle, Peaches og Pixie. Paula Yates forlot Geldof i 1994 og fikk datteren Tiger Lily i 1996. Da både moren og faren døde, adopterte Geldof henne.

DiskografiRediger

Med Boomtown RatsRediger

  • 1977 The Boomtown Rats
  • 1978 A Tonic for the Troops
  • 1979 The Fine Art of Surfacing
  • 1981 Mondo Bongo
  • 1982 V Deep
  • 1985 In the Long Grass
  • 1994 Loudmouth – The Best of Bob Geldof & The Boomtown Rats (samlealbum med sanger både fra Geldof som soloartist og med Boomtown Rats)
  • 2003 The Best of the Boomtown Rats (samlealbum)

Som soloartistRediger

  • 1986 Deep in the Heart of Nowhere
  • 1990 The Vegetarians of Love
  • 1993 The Happy Club
  • 2001 Sex, Age & Death
  • 2005 Great Songs of Indifference: The Anthology 1986-2001 (samleboks med de fire første soloalbumene)
  • 2011 How to Compose Popular Songs That Will Sell

FilmografiRediger

  • 1982 Pink Floyd: The Wall (Hovedrolle - Pink, vokalist på «In the Flesh?», «In the Flesh» og «Stop»)
  • 1985 Number One - Harry «Flash» Gordon
  • 1997 Spiceworld - The Movie - (Cameorolle - som seg selv)
  • 2001 Being Mick - som seg selv
  • 2007 I am Bob (kortfilm) - som seg selv (Han taper en Bob Geldof-look-alike konkurranse til tross for at han fremfører the Boomtown Rats-hiten «I Don't Like Mondays».)
  • 2009 Oh My God - som seg selv

ReferanserRediger

  1. ^ «Funeral of Bob Geldof senior held», publisert i The Irish Times, utgitt 31. august 2010[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Genealogics[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gold Medal Recipients[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.m100potsdam.org, besøkt 7. oktober 2021[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b Montreux Jazz Festival Database, Montreux Jazz Festival konsert ID 1327, fra Wikidata 
  6. ^ The Irish Times: Death of Bob Geldof snr announced, 26. august 2010
  7. ^ The Irish Times: Funeral of Bob Geldof senior held, 31. august 2010

Eksterne lenkerRediger