Bel Canto (band)

Bel Canto er en musikkgruppe fra Tromsø.

Bel Canto
Bel Canto in 2006.jpg
Utmerkelser Spellemannprisen i pop (1992), Spellemannprisen for årets gruppe (1996), Spellemannprisen i dance/techno (1996)Rediger på Wikidata
OpphavTromsø kommune, Norge (1985)
SjangerDream pop
Aktive år1985
PlateselskapI.R.S. Records, Columbia, EMI, Crammed Discs
Nettstedhttp://belcanto.no/
IMDbIMDb
Medlemmer
Nils Johansen
Anneli Drecker
Andreas Eriksen
Tidligere medlemmer
Geir Jenssen

Bel Canto ble startet i 1985 av Nils Johansen, Anneli Drecker og Geir Jenssen. Gruppen dro ut av landet for å få platekontrakt og fikk napp hos belgiske Crammed Discs. De første utgivelsene kom ut med bandnavnet Bel Kanto i Norge for å unngå sammenblanding med koret Bel Canto. Gruppen samarbeidet blant andre med Erik Meyn på låta «Kiss of spring».

Gruppen var en av de første i Norge til å benytte datamaskiner som et hovedelement i musikken, både i studio og på konserter. Nils Johansen kjøpte det engelske datamaskinbaserte UMI-systemet fra (det nå nedlagte) firmaet Umusic i London, det samme komposisjonsverktøy som Vince Clarke (Depeche Mode, Yazoo, Erasure) og mange andre kjente engelske musikere på åttitallet brukte. Geir Jenssen ble den første i Norge som brukte systemet Yamaha CX 5 live, og Bel Canto fortsatte å være svært oppdatert på teknologi. Senere innførte Bel Canto andre musikalske elementer i musikken, først og fremst på grunn av multiinstrumentalisten Nils Johansen, som spiller bass, gitar, fløyte, mandolin og en rekke andre instrumenter, ved siden av å ha hatt fiolin som hovedinstrument fra han var barn.

Geir Jenssen forlot bandet forut for Shimmering, Warm & Bright og er blant annet kjent for solo-prosjektene Bleep og Biosphere.

For albumet Shimmering, Warm & Bright vant bandet Spellemannprisen 1992 i klassen pop. For Magic Box vant de klassene gruppe og dance/techno under Spellemannprisen 1996.

Bel Canto eksisterer fortsatt med Anneli Drecker og Nils Johansen som faste medlemmer og med perkusjonisten Andreas Eriksen som et tredje medlem. Både Anneli Drecker og Nils Johansen arbeider med musikkprosjekter ved siden av Bel Canto; Drecker med stadige soloprosjekter og samarbeid med andre artister og kunstinstitusjoner (teater/film) og Nils Johansen gjennom sitt medlemskap i gruppen Vajas.

DiskografiRediger

Album
Singler/EP-er
  • Blank Sheets/Chaideinoi (1987)
  • White-Out Conditions (1987)
  • Dreaming Girl (1989)
  • Birds of Passage/Manupura (1989)
  • Oskoreï/Maaligaabidaa (1990)
  • A Shoulder to the Wheel (1990)
  • The Suffering/Dewy Fields (1991)
  • Shimmering, Warm & Bright (1991)
  • Unicorn (1992)
  • Keena Maareme/Beyond the Within/The Suffering (1992)
  • Summer (1992)
  • Stein & stjerner/Birds of Passage (1994), med DumDum Boys
  • Rumour (1995)
  • Rumour/Ridere (1996), med Dirotta su Cuba
  • Didn't You Know It? (1996)
  • Magic Box (1996)
  • Images (1998)
  • All I Want to Do (1998)
  • Disappear Club 5 (2001)
  • Feels Like I'm Already Flying/I'm Best'n Beihs (2002)
  • You Rock My World Tonight (2002)
  • Levandes (2002), med Prentice Wood
  • Dorothy's Victory (2007), remix av Faskil

Eksterne lenkerRediger