Bel Canto (band)

norsk musikkgruppe
(Omdirigert fra «Bel Canto (Band)»)

Bel Canto er en musikkgruppe fra Tromsø.

Bel Canto
UtmerkelserSpellemannprisen i pop (1992)
Spellemannprisen for årets gruppe (1996)
Spellemannprisen i dance/techno (1996)
OpphavTromsø, Norge (1985)
SjangerDream pop
Aktive år1985
PlateselskapI.R.S. Records, Columbia Records, EMI, Crammed Discs
Nettstedhttp://belcanto.no/
IMDbIMDb
Medlemmer
Nils Johansen
Anneli Drecker
Andreas Eriksen
Tidligere medlemmer
Geir Jenssen
Andre forhold

Bel Canto ble startet i 1985 av Nils Johansen, Anneli Drecker og Geir Jenssen. Gruppen dro ut av landet for å få platekontrakt og fikk napp hos belgiske Crammed Discs. De første utgivelsene kom ut med bandnavnet Bel Kanto i Norge for å unngå sammenblanding med koret Bel Canto. Gruppen samarbeidet blant andre med Erik Meyn på låta «Kiss of spring».

Gruppen var en av de første i Norge til å benytte datamaskiner som et hovedelement i musikken, både i studio og på konserter. Nils Johansen kjøpte det engelske datamaskinbaserte UMI-systemet fra (det nå nedlagte) firmaet Umusic i London, det samme komposisjonsverktøy som Vince Clarke (Depeche Mode, Yazoo, Erasure) og mange andre kjente engelske musikere på åttitallet brukte. Geir Jenssen ble den første i Norge som brukte systemet Yamaha CX 5 live, og Bel Canto fortsatte å være svært oppdatert på teknologi. Senere innførte Bel Canto andre musikalske elementer i musikken, først og fremst på grunn av multiinstrumentalisten Nils Johansen, som spiller bass, gitar, fløyte, mandolin og en rekke andre instrumenter, ved siden av å ha hatt fiolin som hovedinstrument fra han var barn.

Geir Jenssen forlot bandet i 1990, og er senere blant annet kjent for solo-prosjektene Bleep og Biosphere. Drecker og Johansen fortsatte som duo, og to år senere kom albumet Shimmering, Warm & Bright, bandet tredje album. For albumet vant bandet Spellemannprisen 1992 i klassen pop.[1] I 1995 fikk de med seg perkusjonisten Andreas Eriksen som tredje medlem.[2] For sitt fjerde album, Magic Box, vant de to priser under Spellemannprisen 1996, klassene gruppe og dance/techno.[3] Bandet var en av ni artister som ble nominert til innlemmelse i Rockheim Hall of Fame i 2023.[4]

Både Anneli Drecker og Nils Johansen arbeider med musikkprosjekter ved siden av Bel Canto; Drecker med stadige soloprosjekter og samarbeid med andre artister og kunstinstitusjoner (teater/film) og Nils Johansen gjennom sitt medlemskap i gruppen Vajas.

Bandets seneste album, Radiant Green, med slippdato 24. april 2024, skulle markere deres første albumutgivelse siden Dorothy's Victory, 22 år tidligere[5].

Diskografi rediger

Album
Singler/EP-er
  • Blank Sheets/Chaideinoi (1987)
  • White-Out Conditions (1987)
  • Dreaming Girl (1989)
  • Birds of Passage/Manupura (1989)
  • Oskoreï/Maaligaabidaa (1990)
  • A Shoulder to the Wheel (1990)
  • The Suffering/Dewy Fields (1991)
  • Shimmering, Warm & Bright (1991)
  • Unicorn (1992)
  • Keena Maareme/Beyond the Within/The Suffering (1992)
  • Summer (1992)
  • Stein & stjerner/Birds of Passage (1994), med DumDum Boys
  • Rumour (1995)
  • Rumour/Ridere (1996), med Dirotta su Cuba
  • Didn't You Know It? (1996)
  • Magic Box (1996)
  • Images (1998)
  • All I Want to Do (1998)
  • Disappear Club 5 (2001)
  • Feels Like I'm Already Flying/I'm Best'n Beihs (2002)
  • You Rock My World Tonight (2002)
  • Levandes (2002), med Prentice Wood
  • Dorothy's Victory (2007), remix av Faskil
  • Grass Mint Crisp (2024)

Referanser rediger

  1. ^ «Bel Canto». rocheim.no. Besøkt 28. august 2023. 
  2. ^ «Det beste fra Bel Canto». aftenbladet.no. 5. april 2001. Besøkt 27. august 2023. 
  3. ^ «Bel Canto gjenforenes». nrk.no. 10. juni 2010. Besøkt 27. august 2023. 
  4. ^ «Tungtvann nominert til Rockheim Hall of Fame». nrk.no. 14. mars 2023. Besøkt 27. august 2023. 
  5. ^ «Bel Canto announces brand new album, ‘Radiant Green’, 22 years after previous studio album». 10. februar 2024. Besøkt 14. februar 2024. 

Eksterne lenker rediger