Arguineguín

sted på Gran Canaria
(Omdirigert fra «Arguineguin»)

Arguineguín er et av de roligere stedene langs sørkysten av Gran Canaria, en av Kanariøyene. I motsetning til turistbyene Playa del Inglés og Puerto Rico er byen en levende fiskerlandsby hvor lokalbefolkningen lever side om side med turister og nordeuropeere. Nordmenn utgjør en stor andel av beboerne om vinteren, og i tillegg er det en del andre skandinaver, engelskmenn og tyskere. Landsbyen er en del av kommunen Mogán.

Arguineguín
LandSpanias flagg Spania
Befolkning5 004[1] (2015)
Nettsidewww.mogan.es/
Kart
Arguineguín
27°45′44″N 15°41′01″V

Den nye parken i Arguineguin ble åpnet i april 2006

Arguineguín har egen markedsplass, og tirsdag er markedsdag. Den samme plassen brukes jevnt til forskjellige arrangement i løpet av året, og det mest spektakulære er karnevalet. Det er også et mindre marked på torsdager knyttet til kjøpesenteret Ancora. En søndag i hver måned holder Lions Clubs International loppemarked på kjøpesenteret Ancora.

I 2004 ble bystranden i Arguineguín sentrum opprustet og fikk ny fin sand. Stranden ligger beskyttet bak moloene i havnen. På den andre siden av sentrum, ved markedsplassen, finnes en mindre sandstrand. Det går en strandpromenade hele veien til Anfi del Mar. Denne er planlagt oppgradert med flere strender.

Norske institusjoner rediger

Arguineguín har mange fastboende nordmenn. Den norske sjømannskirken på Gran Canaria ligger ved stranden, og Colegio Noruego – Den norske skolen ligger 2 km utenfor Arguineguín i retning Puerto Rico. Her ligger også det norske helsesenter Valle Marina som eies og drives av Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF). Her får barn og voksne med ulike problemer trening og muligheten til forebyggende helseopphold i godt klima.

Like ved markedsplassen i Arguineguín finnes også et norsk legesenter. Her er det norske leger og legesekretærer. Senteret holder åpent hele året. I samme område finnes Den norske klubben, som tilrettelegger aktiviteter for fastboende nordmenn i vinterhalvåret. I tillegg finnes flere norske butikker og barer.

Lions Club International (Spania) har en aktiv klubb i Arguineguin med medlemmer fra 8 forskjellige land, og med både norske og svenske medlemmer.

Hoteller, restauranter og natteliv rediger

De største hotellene i Arguineguín er Marinero I, Dorado Beach, Puerto Atlantico, Sunwing og Green Beach. Det er flere sandstrender i Arguineguín og nærliggende Patalavaca og Anfi del Mar.

Det er mange gode restauranter i byen, men nattelivet er beskjedent. Det er mange restauranter og barer i kjøpesenteret Ancora.

Shopping rediger

Kjøpesenteret La Marea åpnet i 2008 og noen butikker tilbyr et utvalg av skandinaviske matvarer. I tillegg finnes butikker i kjøpesenteret Ancora.

Anfi del Mar rediger

Like ved Den norske skolen ligger det timeshareanlegget Anfi del Mar som ble påstartet bygd av gründeren Bjørn Lyng i 1988. Anlegget eies i dag av det spanske selskapet Grupo Santana Cazorla, med flere.

Transport rediger

Fra havnen går det ferge til Puerto Rico de Gran Canaria og Puerto de Mogán. Bussforbindelse til alle omliggende byer og tettsteder. Motorveien GC-1 går forbi Arguineguin. Reisetiden til flyplassen Gando på østsiden av Gran Canaria er ca. 30 min, til øyhovedstaden Las Palmas er den ca. 50 min.

Referanser rediger

Eksterne lenker rediger