Anthony Andrews

Anthony Andrews (født 12. januar 1948 i Finchley i Hampstead, London) er en britisk skuespiller.

Anthony Andrews
Anthony Andrews Allan Warren.jpg
FødtAnthony Colin Gerald Andrews
12. jan. 1948[1]Rediger på Wikidata (74 år)
FinchleyRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller[2], fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, teaterskuespiller, filmprodusentRediger på Wikidata
Utdannet ved Royal Masonic School for BoysRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata

Han er sønn av en danser og en orkesterdirigent, og vokste opp i trange kår sammen med sine fire søsken. På grunn av sine mange roller som engelsk overklassegutt blir han ofte ansett for å ha en velstående bakgrunn.

Andrews startet sin karriere som teaterskuespiller ved Chichester Festival Theatre, og det er ved teatret han har hatt sitt primære virke, selv om han også har arbeidet en del innenfor fjernsyn. Han er særlig kjent for sin rolle som Sebastian Flyte i TV-serien Gjensyn med Brideshead (1981), en dramatisering av Evelyn Waughs roman med samme navn. For rollen som den alkoholiserte og dypt ulykkelige Sebastian Flyte ble han i 1981 tildelt den britiske filmprisen BAFTA samt en Golden Globe som beste TV-skuespiller.

Andrews har siden 1971 vært gift med skuespilleren Georgina Simpson, og de har tre barn sammen. Han er uttalt dyslektiker og engasjert i arbeidet mot anoreksi ettersom en av hans tre døtre er rammet av denne sykdommen.

Filmografi (i utvalg)Rediger

  • Herskap og tjenere (1971; TV-serie)
  • Romeo og Julie (1978)
  • Danger UXB (1979; TV-serie)
  • Gjensyn med Brideshead (1981; TV-serie)
  • Ivanhoe (1982)
  • Den røde pimpernell (1982)
  • Sparkling Cyanide (1983; TV-film)
  • The Woman He Loved (1988)
  • Jewels (1992; TV-miniserie)
  • Haunted (1995)
  • David Copperfield (2000; TV-film)
  • Love in a Cold Climate (2001; TV-miniserie)
  • Spionene fra Cambridge (2003; TV-serie)
  • Miss Marple (2006; TV-serie)

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 2. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 25. juni 2015[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenkerRediger