Anna-Lisa Björling

svensk sanger og skuespiller
Anna-Lisa Björling
Anna-Lisa-Bjorling 142348129175 (cropped).jpg
Født15. mars 1910[1][2][3]Rediger på Wikidata
StockholmRediger på Wikidata
Død24. november 2006[1][2][3]Rediger på Wikidata (96 år)
StockholmRediger på Wikidata
Gravlagt Norra begravningsplatsen (2006–)Rediger på Wikidata
Ektefelle Jussi BjörlingRediger på Wikidata
Utdannet ved Kungliga MusikhögskolanRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller, sanger, operasangerRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Instrumentvokal
Stemmetypesopran
IMDbIMDb

Anna-Lisa Björling (før ekteskap kjent som Anna-Lisa Berg; født 15. mars 1910 i Stockholm, død 24. november 2006 samme sted) var en svensk operasangerinne og skuespiller. Hun var gift med tenor Jussi Björling fra 1935 til hans død i 1960.

Anna-Lisa som ble født og oppvokst i Stockholm, studerte ved Kungliga Musikaliska Akademien, hvor hun gikk ut fra som en sopran. Etter at Anna-Lisa giftet seg med Jussi Björling i 1935, fokuserte hun på sitt familieliv og sine barn i ti år. Når barna ble eldre fortsatte hun sine musikkstudier, og gjorde et meget vellykket comeback i Stockholmsoperaen i 1948, der hun spilte ulike roller frem til slutten av 1960-årene.

I Sverige og enkelte ganger i utlandet opptrådte hun duetter med ektemannen Jussi Björling, for TV-programmer og andre arrangementer. Hun hadde også vært med i noen tidlige svenske filmer, både som skuespiller og sanger på 1930-tallet.

Hun ble av og til kreditert som Anna-Lisa Berg eller Anna-Lisa Björling Barkman.

Hun døde i Stockholm i 2006, 96 år gammel.

Filmografi (utvalg)Rediger

  • 1931 – Skepp ohoj!
  • 1931 – Falska miljonären
  • 1932 – Svarta rosor
  • 1932 – Landskamp
  • 1932 – Hans livs match

ReferanserRediger

  1. ^ a b Autorités BnF, Anna-Lisa Björling, 14009252p
  2. ^ a b Social Networks and Archival Context, 9. okt. 2017, Anna-Lisa Björling, w65q6232
  3. ^ a b Internet Movie Database, 22. jul. 2016, nm0073696

KilderRediger

Eksterne lenkerRediger