Angiverens lønn (originaltittel: The Friends of Eddie Coyle) er en amerikansk kriminalfilm fra 1973 regissert av Peter Yates med Robert Mitchum og Peter Boyle i hovedrollen.

Angiverens lønn
orig. The Friends of Eddie Coyle
Generell informasjon
Utgivelsesår1973
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde103 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiPeter Yates
Foran kamera
MedvirkendeRobert Mitchum
Peter Boyle
Prod.selskapParamount Pictures
Eksterne lenker

Handlingsreferat rediger

Eddie Coyle driver med våpensalg på lavt nivå, basert i Quincy, Massachusetts. Han leverer pistoler til bank-ranere ledet av Jimmy Scalise og Artie Van. Samtidig risikerer Coyle flere års fengsel for å tidligere stjålet en lastebil i New Hampshire - satt opp av Dillon, som eier en lokal bar. Coyle samarbeider med agent Dave Foley fra Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives i håp om å unngå straff. Men han er ikke klar over at Dillon også er informant for Foley.

Gjengen kidnapper Mr. Pearson, sjef for South Shore National Bank, for å rane banken. De lykkes, og reiser deretter på ferie. Coyle møter senere Foley for å diskutere straffeutmålingen. Coyle forteller at han kjenner en våpen-selger, Jackie Brown, at han potensielt kan få Jackie arrestert for lavere straffeutmåling. I mellomtiden møter Jackie et hippie-par som ønsker å kjøpe M16-rifler av ham. Han godtar motvillig å selge til dem på et diskret sted, til et bestemt tidspunkt. Jackie møter deretter Coyle som krever at han skaffer våpen til neste dag.

Gjengen raner enda en bank, denne gangen i South Weymouth. En bank-ansatt utløser en alarm, og blir skutt av en av ranerne. De klarer å flykte fra politiet, men blir etterlyst for drap. Etterpå møtes Jackie og Coyle for å levere våpen. Etterpå snakker Coyle med Foley for å tipse ham om Jackie. Han forsøker å flykte, men blir arrestert, og innser straks at Coyle satte ham i en felle. Coyle og Foley har et nytt møte, men Foley sier at arrestasjon av Jackie ikke var nok til å fjerne dommen mot Coyle. Til det tredje ranet forsøker de å kidnappe bankens sjef, men blir arrestert av Foley. Senere får Dillon beskjed fra en kriminell om at han skal myrde Coyle.

Skuespillere rediger

Referanser rediger


Eksterne lenker rediger