Andrzej Munk

Andrzej Munk (født 16. oktober 1921, død 20. september 1961) var en polsk filmregissør. Han ble kjent for sine ironiske og polemiske filmer.

Andrzej Munk
Andrzej Munk (1921-1961).jpg
Født16. oktober 1921[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Kraków[5][4]Rediger på Wikidata
Død20. september 1961[1][2][4]Rediger på Wikidata (39 år)
Łowicz[6]Rediger på Wikidata
Gravlagt Cmentarz Wojskowy na PowązkachRediger på Wikidata
Utdannet ved Filmhøyskolen i ŁódźRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Filmregissør, filmfotograf, manusforfatterRediger på Wikidata
Parti Polska Zjednoczona Partia RobotniczaRediger på Wikidata
Nasjonalitet PolenRediger på Wikidata

Andrzej Munk ble født i Kraków, men etter den tyske invasjonen i 1939, flyttet han til Warszawa under falskt navn på grunn av delvis jødisk opphav. I Warszawa jobbet han som byggearbeider og tok del i Warszawaoppstanden i 1944.[7]

Etter å ha laget dokumentarfilmer debuterte han som spillefilmregissør med Mannen på skinnene (Człowiek na torze) som kom ut i 1956. Så kom Eroica i 1957. Til slutt kom filmen Uflaks (Zezowate szczęście) ut i 1960. Den ufullendte Passasjeren (Pasażerka) kom ut i 1963, først etter hans død.

Munk døde i en trafikkulykke i nærheten av Łowicz 20. september 1961.[8]

Han ble gravlagt på Powązki-kirkegården i Warszawa.

FilmografiRediger

SpillefilmRediger

  • 1956 : Mannen på skinnene (Człowiek na torze)
  • 1957 : Eroica
  • 1960 : Uflaks (Zezowate szczęście)
  • 1963 : Passasjeren (Pasażerka)

KortfilmRediger

  • 1955 : Søndag morgen (Niedzielny poranek)
  • 1958 : Spasertur i gamlebyen (Spacerek staromiejski)

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 2. mai 2014
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015
  3. ^ Internetowy Polski Słownik Biograficzny, Internetowy Polski Słownik Biograficzny ID andrzej-munk
  4. ^ a b c Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), avsnitt, vers eller paragraf Мунк Анджей, besøkt 28. september 2015
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 15. desember 2014
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014
  7. ^ Andrzej Munk på Munk Studio (pl)
  8. ^ [død lenke][død lenke][død lenke][død lenke][død lenke][død lenke][død lenke][død lenke][død lenke] Szalone, krótkie życie av Dominika Kaszuba (2011), www.film.onet.pl (pl)

KilderRediger

  • (pl) Hendrykowski, Marek: Andrzej Munk, 2007, seria: Ludzie Polskiego Kina, Wydawnictwo WIĘŹ, ISBN: 9788360356333

Eksterne lenkerRediger