Andrew Scott

irsk skuespiller
Andrew Scott
Pride 03 (15272506675).jpg
Født21. oktober 1976[1][2][3]Rediger på Wikidata (43 år)
Dublin[4]Rediger på Wikidata
Utdannet ved Gonzaga CollegeRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Teaterskuespiller, filmskuespiller, skuespiller, fjernsynsskuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet IrlandRediger på Wikidata
Utmerkelser Laurence Olivier Award (1985), British Independent Film Awards (2014)Rediger på Wikidata

Andrew Scott (født 21. oktober 1976) er en irsk film, tv og teaterskuespiller. Han spiller Jim Moriarty i BBC-serien Sherlock, og har hatt hovedrollen i en produksjon av Hamlet på Almeida Theater regissert av Robert Icke. Scott har mottatt en rekke priser, inkludert to Laurence Olivier Awards for beste opptreden ved et tilknyttet teater for sine roller i A Girl in a Car with a Man ved Royal Court Theatre, sammen med sin rolle i Cock, også på Royal Court. Han har også vunnet to IFTA priser for sine roller i filmene Dead Bodies og The Stag, en British Academy Television Awards for beste mannlige birolle i Sherlock, en Bifa Award for beste mannlige birolle for sin rolle i Pride, og to BBC Audio Drama Awards for sitt radioarbeid.

Tidligere i hans karriereRediger

Scott ble født i Dublin, Irland. Hans far, Jim, jobbet i et vikarbyrå, og hans mor, Nora, var kunstlærer. [1] [2] Han har en eldre søster, Sarah, som er sportscoach, og en yngre søster, Hannah. [2] Scott gikk på Gonzaga College, en privat jesuittkatolsk skole for gutter på sørsiden av Dublin. Han tok klasser på lørdag på en dramaskole for barn, og dukket opp i to annonser på irsk TV. Da han ble sytten år ble han valgt til en hovedrolle i sin første film, Korea. Scott vant et stipend på en kunstskole, men valgte å studere drama ved Trinity College i Dublin, men forlot studiene etter seks måneder til fordel for Abbey Theatre Dublin. [1] [3] Han har uttalt til London Evening Standard Magazine at han alltid har hatt en "sunn besettelse" for skuespill.

FilmografiRediger

År Tittel Rolle Kommentar
1995 Korea Eamonn Doyle
1997 Drinking Crude Paul
1998 Saving Private Ryan Soldier on the Beach
1998 The Tale of Sweety Barrett Danny
2000 Nora Michael Bodkin
2001 I Was the Cigarette Girl Tim Kortfilm
2003 Dead Bodies Tommy McGann
2009 The Duel Ivan Andreich Laevsky
2010 Chasing Cotards Hart Elliot-Hinwood Kortfilm
2010 Silent Things Jake Kortfilm
2012 Sea Wall Alex Kortfilm
2013 Legacy Viktor Koslov
2013 The Stag Davin
2014 Locke Donal
2014 Pride Gethin Roberts
2014 Jimmy's Hall Father Seamus
2015 Spectre C (Max Denbigh)
2015 Victor Frankenstein Inspector Roderick Turpin
2016 Alice Through the Looking Glass Addison Bennett
2016 Swallows and Amazons Lazlow
2016 Denial Anthony Julius
2016 This Beautiful Fantastic Vernon Kelly
2017 Handsome Devil Dan Sherry
2017 The Hope Rooms Sean Kortfilm
2017 The Delinquent Season Chris
2018 Steel Country Donald Devlin
2019 Cognition Elias Kortfilm
2019 1917 Lieutenant Leslie

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 2. mai 2014
  2. ^ Internet Broadway Database, 453749, Andrew Scott
  3. ^ Social Networks and Archival Context, 9. okt. 2017, Andrew Scott (actor), w6vv1q6z
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, 15. des. 2014

Eksterne lenkerRediger