Anders Vassbotn

norsk politiker

Anders Rasmusson Vassbotn (født 16. mai 1868 i Volda, død 30. august 1944 i Volda) var en norsk gårdbruker og politiker fra Venstre. Stortingsrepresentant 19131930. Han var varamedlem i Den norske Nobelkomite 1931 til 1942, medlem 1939 og dets fungerende medlem 1940 – 1943. Han var ordfører i Volda kommune 19111913. Han var styremedlem i Noregs Ungdomslag fra 1896 til 1907, og var en mye brukt foredragsholder på frilyndte ungdomsstevner.

Anders Vassbotn
Født16. mai 1868[1][2]Rediger på Wikidata
Død30. august 1944[1][3]Rediger på Wikidata (76 år)
Beskjeftigelse Politiker, skribent, lyrikerRediger på Wikidata
Parti VenstreRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Vassbotn skrev skuespill og dikt for ungdomslagsbevegelsen, mange av hans dikt finnes i skolesangbøker. Hans mest kjente sang er «Å leva det er å elska», som han skrev i 1892.

BibliografiRediger

Diktsamlingar
  • Knuppar. Små soger og song (1891)
  • Lyng (1896)
  • Brodd (1897)
  • Brum og bar (1902)
  • Mitt heimland (dikt i utval) 1941
Skuespill
  • Pinsever (1891)
  • Meinhøve (1896)
  • Nybrottsmen (1900)
  • Paa leikvollen (1900).

ReferanserRediger

  1. ^ a b Stortinget og statsrådet : 1915-1945. B. 1 : Biografier : med tillegg til Tallak Lindstøl: Stortinget og Statsraadet 1814-1914, side(r) 748
  2. ^ Stortinget og statsraadet: 1814-1914. B. 1 D. 2 : Biografier L-Ø : samt tillæg, side(r) 922
  3. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Anders_Vassbotn

LitteraturRediger

Eksterne lenkerRediger