Ana Moura

portugisisk sanger

Ana Moura (født 1979 i Santarém i Portugal) er en fadosanger (fadista) fra Portugal.

Ana Moura
Ana-moura-by-isabel-pinto rgb.jpg
Født17. sep. 1979[1]Rediger på Wikidata (42 år)
Santarém, Portugal[2]
Beskjeftigelse SangerRediger på Wikidata
Nasjonalitet PortugalRediger på Wikidata
Utmerkelser Kommandør av Infante Dom Henriks orden[3]Rediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerFado
InstrumentVokal
StemmetypeAlt
PlateselskapUMG
Nettstedhttp://www.anamoura.pt/

Hun ble født i Santarém men vokste opp i Coruche. Hun ble internasjonalt kjent som fadosangerinne med albumet Guarda-me a Vida na Mão (2003), etter at hun hadde sunget i forskjellige fadolokaler i Lisboa.[trenger referanse] Moura begynte karrieren på fadorestauranten Senhor Vinho etter at hun ved et innfall opptrådte og talentet ble oppdaget.[4] Det store gjennombruddet fulgte i 2005 med Aconteceu. Moura opptrådte på Oslo World Music Festival i 2012 og på Førdefestivalen i 2011.[5] Moura regnes som en del av "novo fado" bevegelsen som fornyer sjangeren med hensyn til repertoar, instrumenter og sangstil. Stemmen hennes omtales som kontraalt.[6] Moura har blant annet opptrådt sammen med Rolling Stones og Prince.[4]

DiskografiRediger

  • 2003 – «Guarda-me A Vida Na Mão» (Universal)
  • 2004 – «Aconteceu» (Universal, CD duplo)
  • 2007 – «Para Além da Saudade» (Universal)
  • 2009 – «Leva-me aos Fados» (Universal)
  • 2012 – «Desfado»

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 1032887141, besøkt 15. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Freebase-data fra Google, Google, Wikidata Q15241312, https://developers.google.com/freebase/ 
  3. ^ www.ordens.presidencia.pt[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b «Ana Moura, Portuguese singer, flourishes with fado». San Francisco Chronicle. 23. juni 2011. Besøkt 26. juli 2016. 
  5. ^ «Dronningen av fado». Aftenposten. 7. juli 2014. Besøkt 26. juli 2016. 
  6. ^ Rohter, Larry (25. mars 2011). «Ana Moura Is Among Singers Reinvigorating Fado». The New York Times. ISSN 0362-4331. Besøkt 26. juli 2016. 

Eksterne lenkerRediger