Ama Ata Aidoo

ghanesisk poet

Ama Ata Aidoo (født 18. februar 1942 i Saltpoint i Gullkysten som senere ble Ghana) er en ghanesisk forfatter. Hun har undervist ved universiteter i USA og Afrika, og var en kort tid undervisningsminister i Ghana. Hun gikk i frivillig eksil 1983 og bosatte seg i Zimbabwe.

Ama Ata Aidoo
Født23. mars 1942[1][2]Rediger på Wikidata (80 år)
SaltpondRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lyriker, romanforfatter, skribent, politikerRediger på Wikidata
Embete
  • Ministre de l'Éducation (1982–1983)
  • ministre de l'Éducation (1982–1983) Rediger på Wikidata
Akademisk grad BachelorgradRediger på Wikidata
Utdannet ved Wesley Girls' High School, University of GhanaRediger på Wikidata
Nasjonalitet GhanaRediger på Wikidata
Utmerkelser Commonwealth Writers' PrizeRediger på Wikidata

Liv og virkeRediger

BakgrunnRediger

Aidoo var født som datter av en fanti-høvding fra Abeadzi Kyiakor. Hun gikk på Wesley High School i Cape Coast og studerte deretter ved Legon, landets universitet, der hun studerte anglistikk fra 1961 til 1964. Ved universitetet var hun aktivt medlem av teatergruppen og deltok på fordfatter-workshop.

Mellom 1964 og 1967 underviste Aidoo selv ved Legon.

ForfatterskapRediger

Aidoo har gitt ut noveller, blant annet No Sweetness Here (1970), lyrikk, blant annet Someone Talking to Sometime (1985) og An Angry Letter in January and Other Poems (1992), og romaner, blant annet Our Sister Killjoy (1977), der hun viser sin evne til å kombinere lyriske og episke drag. Dessuten er hun en betydelig dramatiker. De mest kjente skuespillene er The Dilemma of a Ghost (1965) og Anowa (1970), som er oppført en rekke steder både i Afrika og på andre kontinenter. Aidoo har også skrevet for barn, for eksempel The Eagle and the Chicken (1986).

Aidoo har i flere sammenhenger framhevet betydningen av kvinnelige erfaringer for kultur og utvikling i Afrika. I 1991 kom romanen Changes - A Love Story (på norsk som Forandringer : en kjærlighetshistorie, 1993), der hun tar opp emner som sjalusi og voldtekt innen ekteskapet og gir en overbevisende skildring av forskjellen mellom kvinnelige og mannlige perspektiv på kulturkonfliktene. Aidoo har både i sitt litterære og politiske virke framstått som en sterk talskvinne for sosial rettferdighet og kvinnenes rettigheter i det afrikanske samfunnet. Dette kommer blant annet til uttrykk i novellesamlingen The Girl Who Can and Other Stories (1999). Hun var også redaktør for antologien African Love Stories (2006) (på svensk Kärlek x 21 – Afrikanska noveller (2010)), der 21 kvinnelige afrikanske forfattere er representert.[3]

Aidoo som politikerRediger

Fra 1982 til 1983 var hun undervisningsminister i Jerry Rawlings' regjering. Hun gjorde sitt beste for å gjøre skolegang tilgjengelig for alle ghanesere, men måtte tidlig innse at hun ikke klarte å oppnå dette mål. Allerede etter 18 måneder nedla hun sitt embede.

Bibliografi (utvalg)Rediger

Utgitt Original tittel Utgitt i Norge Norsk tittel Kommentar
1965 The Dilemma of a Ghost 1970 Et gjenferds dilemma skuepill og hørespill sendt av NRK
1970 Anowa 1976 Anowa et skuespill basert på en ghanesisk fortelling og hørespill sendt av NRK
No Sweetness Here: A Collection of Short Stories noveller
1977 Our Sister Killjoy: or reflections from a black-eyed squint roman
1986 Someone Talking to Sometime diktsamling
The Eagle and the Chicken barnebok
1987 Birds and Other Poems dikt
1991 Changes: a Love Story 1993 Forandringer : en kjærlighetshistorie roman
1992 An Angry Letter in January dikt
1997 The Girl Who Can and Other Stories noveller
2012 Diplomatic Pounds & Other Stories
African Love Stories – an anthology [4]

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Ama-Ata-Aidoo[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Prabook, oppført som Ama Aidoo, Prabook-ID 1344202[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «African Love Stories: An Anthology». amazon.com. Besøkt 1. august 2010. 
  4. ^ African Love Stories – an anthology, Ayebia.

KilderRediger

Eksterne lenkerRediger