Alexandre Antonio Tombini

brasiliansk økonom

Alexandre Antonio Tombini (født 9. desember 1963 i Porto Alegre) er en brasiliansk økonom, som fra januar 2011 til juni 2016 var sentralbanksjef i Brasils sentralbank (Banco Central do Brasil).

Alexandre Antonio Tombini
Født9. des. 1963[1]Rediger på Wikidata (60 år)
Porto Alegre
BeskjeftigelseSamfunnsøkonom, bankier Rediger på Wikidata
Embete
  • President of the Central Bank of Brazil (2011–2016) Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversidade de Brasília
University of Illinois i Urbana-Champaign
NasjonalitetBrasil
Signatur
Alexandre Antonio Tombinis signatur

Han et utdannet Bachelor in Economics fra Universidade de Brasília i 1984, og han har en doktorgrad (Ph.D.) fra University of Illinois, som han oppnådde i august 1991.

Fra september 1991 til desember 1992 var han koordinator for internasjonale analyser i det brasilianske finansdepartementet (Ministeriet for økonomi, finans og planlegging). Der var han bl.a. ansvarlig for driften av deres økonometriske modell, «Global Econometric Model», som var utviklet av London Business School, og han var også redaktør for finansdepartementets kvartalsvise utgivelse, «Boletim de Economia Internacional».

Fra mars 1993 til desember 1994 var han gjesteprofessor ved Universidade de Brasília. Her undeviste han i internasjonal økonomi, prosjektevaluering, økonometri, tidsrekker og introduksjonskurs i sosialøkonomi. Parallelt med dette jobbet han fortsatt i finansdepartementet; han jobbet i sekretariatet for økonomisk politikk fra desember 1992 til januar 1995, der han jobbet som koordinator for utenrikssaker. Han ledet også den gruppen som forhandlet fram Mercosurs felles tollsatser. Etter dette jobbet han for Presidentens Kontor, som spesialrådgiver for utenrikshandelskammeret.

Tombini begynte i sentralbanken i mai 1998, som seniorrådgiver overfor styret, og han var kontaktpunkt mellom visesentralbanksjefen med ansvaret for overvåkning av finansnæringen og internasjonale insitusjoner som Den internasjonale bank for gjenoppbygging og utvikling og Den internasjonale oppgjørsbanken. I mars 1999 overtok han som leder for sentralbankens forskningsavdeling, der han jobbet fram til juni 2001.

I juli 2001 begynte han å jobbe i IMF i Washington, D.C., som seniorrådgiver for den administrerende direktør, og som styremedlem, i det brasilianske representasjonskontoret. Her jobbet han særlig med analyser og presentasjoner av saker som berører Brasil, og han deltok i forhandlingene om Brasils IMF-baserte programmer og utarbeidelsen av de kvartalsvise rapportene om disse programmene.

Han vendte tilbake til sentralbanken i juni 2005. Først var han visesentralbanksjef med ansvar for økonomisk forskning, fram til april 2006, deretter visesentralbanksjef med ansvar for internasjonale saker i to måneder fram til juni 2006. Fra april 2006 til desember 2010 var han visesentralbanksjef med ansvar for regulering og organisering av finansnæringen. Da sentralbanksjef Henrique de Campos Meirelles gikk av etter 8 år i stillingen, 31. desember 2010, overtok Tombini som sentralbanksjef fra januar 2011.[2] Han gikk av i juni 2016, og stillingen ble da overtatt av Ilan Goldfajn.[3]

Referanser rediger

  1. ^ Davos 2014 Participant List, uttrykt i referansen som 1963[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Bloomberg Businessweek - Henrique de Campos Meirelles, besøkt 10. desember 2011.
  3. ^ BCB - Ilan Goldfajn, besøkt 15. april 2017.

Eksterne lenker rediger