Åpne hovedmenyen

Agnieszka Holland

polsk regissør og manusforfatter
Agnieszka Holland
MJK32641 Agnieszka Holland (Pokot, Berlinale 2017) crop.jpg
Født28. november 1948[1][2][3][4] (70 år)
Warszawa[5]
Ektefelle Laco Adamík
Barn Katarzyna Adamik
Utdannet ved Akademie múzických umění v Praze
Beskjeftigelse Filmregissør, manusforfatter, teaterregissør, forfatter
Nasjonalitet Polen
Medlem av Stefan Batory Foundation
Utmerkelser Golden Globe Award for Best Foreign Language Film (1991), Alfred Bauer Prize (2017)[6], kommandørkors med stjerne av Ordenen Polonia Restituta, offiser av Ordenen Polonia Restituta, Zasłużony Kulturze Gloria Artis
Signatur
Agnieszka Hollands signatur

Agnieszka Holland (født 28. november 1948 i Warszawa) er en polsk filmregissør og manusforfatter.[7]

Hun har studert i FAMU i Praha (1971).[8] Tre av filmene hennes er blitt Oscar-nominert: Bittere Ernte i kategorien beste fremmedspråklige film (1985), Jøde i Hitlerjugend for beste adapterte manus (1991) og In Darkness for beste fremmedspråklige film (2012). Jøde i Hitlerjugend vant dessuten en Golden Globe-pris for beste utenlandske film.[9]

Hun har bidratt på dreieboken til en rekke filmer, blant annet flere med Andrzej Wajda.

Agnieszka Holland har fått sin egen stjerne på Aleja Gwiazd (Stjernenes allé) i Łódź i Polen.

Filmografi (utvalg)Rediger

regi (spillefilm)Rediger

  • 1978: Aktorzy prowincjonalni
  • 1980: Gorączka
  • 1985: Bittere Ernte
  • 1990: Jøde i Hitlerjugend (Europa Europa)
  • 1991: Liten gutt forsvunnet (Olivier, Olivier)
  • 1993: Den hemmelige hagen (The Secret Garden)
  • 1995: Total Eclipse
  • 2011: In Darkness (W ciemności)
  • 2017: Jaktsesong (Pokot)

kun dreiebokRediger

  • 1978: Uten bedøvelse
  • 1983: En kjærlighetshistorie i Tyskland
  • 1990: Dr. Korczak og barna

regi (fjernsyn)Rediger

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 16. okt. 2015, 119454319
  2. ^ Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Agnieszka Holland, holland-agnieszka
  3. ^ Munzinger-Archiv, 9. okt. 2017, Agnieszka Holland, 00000021112
  4. ^ FemBio, 9. okt. 2017, Agnieszka Holland, 13739
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 12. des. 2014
  6. ^ http://derstandard.at/2000052827624/Berlinale-Oesterreicher-Georg-Friedrich-bester-Schauspieler
  7. ^ (pl) Agnieszka Holland; Filmpolski.pl
  8. ^ (en) Agnieszka Holland; Culture.pl
  9. ^ (en) Europa Europa - AwardsInternet Movie Database

Eksterne lenkerRediger