Åpne hovedmenyen

Agnieszka Holland

polsk regissør og manusforfatter
Agnieszka Holland
MJK32641 Agnieszka Holland (Pokot, Berlinale 2017) crop.jpg
Født28. november 1948[1][2][3][4] (70 år)
Warszawa[5]
Ektefelle Laco Adamík
Barn Katarzyna Adamik
Utdannet ved Akademie múzických umění v Praze
Beskjeftigelse Filmregissør, manusforfatter, teaterregissør, skribent
Nasjonalitet Polen
Utmerkelser Golden Globe Award for Best Foreign Language Film (1991), Alfred Bauer Prize (2017), kommandørkors med stjerne av Ordenen Polonia Restituta, offiser av Ordenen Polonia Restituta, Zasłużony Kulturze Gloria Artis
Signatur
Agnieszka Hollands signatur

Agnieszka Holland (født 28. november 1948 i Warszawa) er en polsk filmregissør og manusforfatter.[6]

Hun har studert i FAMU i Praha (1971).[7] Tre av filmene hennes er blitt Oscar-nominert: Bittere Ernte i kategorien beste fremmedspråklige film (1985), Jøde i Hitlerjugend for beste adapterte manus (1991) og In Darkness for beste fremmedspråklige film (2012). Jøde i Hitlerjugend vant dessuten en Golden Globe-pris for beste utenlandske film.[8]

Hun har bidratt på dreieboken til en rekke filmer, blant annet flere med Andrzej Wajda.

Agnieszka Holland har fått sin egen stjerne på Aleja Gwiazd (Stjernenes allé) i Łódź i Polen.

Filmografi (utvalg)Rediger

regi (spillefilm)Rediger

  • 1978: Aktorzy prowincjonalni
  • 1980: Gorączka
  • 1985: Bittere Ernte
  • 1990: Jøde i Hitlerjugend (Europa Europa)
  • 1991: Liten gutt forsvunnet (Olivier, Olivier)
  • 1993: Den hemmelige hagen (The Secret Garden)
  • 1995: Total Eclipse
  • 2011: In Darkness (W ciemności)
  • 2017: Jaktsesong (Pokot)

kun dreiebokRediger

  • 1978: Uten bedøvelse
  • 1983: En kjærlighetshistorie i Tyskland
  • 1990: Dr. Korczak og barna

regi (fjernsyn)Rediger

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 16. okt. 2015, 119454319
  2. ^ FemBio, 9. okt. 2017, Agnieszka Holland, 13739
  3. ^ Filmportal.de, 9. okt. 2017, Agnieszka Holland, 255d29629fdb4a4888c7bffa3b9b4692
  4. ^ SNAC, 9. okt. 2017, Agnieszka Holland, w63f6tr9
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 12. des. 2014
  6. ^ (pl) Agnieszka Holland; Filmpolski.pl
  7. ^ (en) Agnieszka Holland; Culture.pl
  8. ^ (en) Europa Europa - AwardsInternet Movie Database

Eksterne lenkerRediger