Agga Frich

Agga Frich
Født13. juni 1880Rediger på Wikidata
BergenRediger på Wikidata
Død21. april 1952Rediger på Wikidata (71 år)
KøbenhavnRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Operasanger, teaterskuespiller, musikkpedagogRediger på Wikidata
Nasjonalitet Norge, DanmarkRediger på Wikidata

Agnes «Agga» Frich (født 13. juni 1880 i Bergen, død 21. april 1952 i København) var en norsk skuespillerinne, operasangerinne og sangpedagog.

FamilieRediger

Agga Frich var datter av bakermester David Frich og Engel Carolina «Lena» Jürgensen. Hun ble 20. mai 1911 gift med bladbestyrer i København Ferdinand Ludvig Sørensen (1873-1947).

Liv og virkeRediger

Agga Frich debuterte ved Den nationale Scene i fødebyen Bergen 26. desember 1897 i rollen som Fanchon i En liden Hex. Hun var ansatt ved dette teatret til år 1900.

I 1908 opptrådte Frich ved en konsert i Greifswald, der hun fremførte flere arier, blant annet fra Carmen og flere norske folkesanger. Hennes opptreden vekket betydelig begeistring, og i den lokale pressen skrev man blant annet at i «Habaneraen fra Carmen bød frøken Frich en fint gjennemtenkt karakteristisk Ytelse og lagde fremfor alt for Dagen et temperament, som rev Publikum med, og en ægte inderlig Lidenskab».[1]

I 1912 medvirket hun i stumfilmen Alt for Norge.[2] Denne filmen regnes som tapt.

En periode ga Agga Frich sangundervisning i fødebyen Bergen.[3] Mot slutten av livet livnærte Frich seg gjennom bridgeundervisning i København.

Roller i utvalgRediger

FilmografiRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Morgenbladet 1908.01.19. Norge, Oslo. 1908. s. 2. 
  2. ^ Arbeidet 1912.02.27. Norge, Hordaland, Bergen. 1912. s. 3. 
  3. ^ Bergens tidende 1909.02.18. Norge, Hordaland, Bergen. 1909. s. 3. 
  4. ^ Wiers-Jenssen, H. (1926). Nationale scene. John Griegs forlag. s. 395. 
  5. ^ Wiers-Jenssen, H. (1926). Nationale scene. John Griegs forlag. s. 400. 
  6. ^ Bergens tidende 1899.04.06. Norge, Hordaland, Bergen. 1899. s. 2. 
  7. ^ Bergens tidende 1903.06.15. Norge, Hordaland, Bergen. 1903. s. 2. 

KilderRediger