Åpne hovedmenyen
Agga Frich
Født13. juni 1880
Bergen
Død21. april 1952 (71 år)
København
Beskjeftigelse Operasanger, teaterskuespiller, musikkpedagog
Nasjonalitet Norge, Danmark

Agnes «Agga» Frich (født 13. juni 1880 i Bergen, død 21. april 1952 i København) var en norsk skuespillerinne, operasangerinne og sangpedagog.

FamilieRediger

Agga Frich var datter av bakermester David Frich og Engel Carolina «Lena» Jürgensen. Hun ble 20. mai 1911 gift med bladbestyrer i København Ferdinand Ludvig Sørensen (1873-1947).

Liv og virkeRediger

Agga Frich debuterte ved Den nationale Scene i fødebyen Bergen 26. desember 1897 i rollen som Fanchon i En liden Hex. Hun var ansatt ved dette teatret til år 1900.

I 1908 opptrådte Frich ved en konsert i Greifswald, der hun fremførte flere arier, blant annet fra Carmen og flere norske folkesanger. Hennes opptreden vekket betydelig begeistring, og i den lokale pressen skrev man blant annet at i «Habaneraen fra Carmen bød frøken Frich en fint gjennemtenkt karakteristisk Ytelse og lagde fremfor alt for Dagen et temperament, som rev Publikum med, og en ægte inderlig Lidenskab».[1]

I 1912 medvirket hun i stumfilmen Alt for Norge.[2] Denne filmen regnes som tapt.

En periode ga Agga Frich sangundervisning i fødebyen Bergen.[3] Mot slutten av livet livnærte Frich seg gjennom bridgeundervisning i København.

Roller i utvalgRediger

FilmografiRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Morgenbladet 1908.01.19. Norge, Oslo. 1908. s. 2. 
  2. ^ Arbeidet 1912.02.27. Norge, Hordaland, Bergen. 1912. s. 3. 
  3. ^ Bergens tidende 1909.02.18. Norge, Hordaland, Bergen. 1909. s. 3. 
  4. ^ Wiers-Jenssen, H. (1926). Nationale scene. John Griegs forlag. s. 395. 
  5. ^ Wiers-Jenssen, H. (1926). Nationale scene. John Griegs forlag. s. 400. 
  6. ^ Bergens tidende 1899.04.06. Norge, Hordaland, Bergen. 1899. s. 2. 
  7. ^ Bergens tidende 1903.06.15. Norge, Hordaland, Bergen. 1903. s. 2. 

KilderRediger