Åpne hovedmenyen
Abderrahmane Sissako
Abderrahmane Sissako.jpg
Abderrahmane Sissako tar imot FACE Award 2007.
Født13. oktober 1961
Kiffa
Utdannet ved Gerasimov-instituttet for kinematografi
UtdannelseFilminstituttet i Moskva
Beskjeftigelse regissør
Nasjonalitet Mauritania, Mali
Utmerkelser
8 oppføringer
Prix France Culture Cinéma (2003), César-prisen for beste regissør, César-prisen for beste originale manuskript, Lumières Award for Best Director, French Syndicate of Cinema Critics, Lumières Award for Best Film, César-prisen for beste film, Étalon de Yennenga (2003)[1]

Abderrahmane Sissako[2] (født 13. oktober 1961 i Kiffa, Mauritania) er en skuespiller, regissør, manusforfatter og filmprodusent som for det meste gjør sine filmer i Mali og Frankrike.

Sissako er en av relativt få afrikanske filmskapere som har oppnådd internasjonal anerkjennelse. Andre eksempler er Ousmane Sembène, Souleymane Cissé, Idrissa Ouedraogo og Djibril Diop Mambety.

Flere av hans filmer har fått distribusjon på norske kinoer, og hans hittil siste film, Timbuktu, ble nominert som beste fremmedspråklige film til den 87. Oscar-utdelingen.

FilmografiRediger

  • Livet på jorda (1998)
  • Mens vi venter på lykken (2002)
  • Bamako (2006)
  • Timbuktu (2014)

ReferanserRediger

  1. ^ 11. feb. 2019, Le FESPACO 50 ans d’histoire ..., https://fespaco.bf/fespaco-50-ans/
  2. ^ «Film fra sør» (norsk). Besøkt 10. januar 2016. 

Eksterne lenkerRediger