Éric Rohmer

fransk film- og teaterregissør

Éric Rohmer (født 4. april 1920 i Tulle, død 11. januar 2010 i Paris), født Jean Marie Maurice Schérer, var en fransk filmregissør som var en viktig figur i den den nye franske bølge. Rohmer var den første redaktør av Cahiers du cinéma. I 1965 lagde han en dokumentar om Carl Theodor Dreyer for fransk TV.

Éric Rohmer
Eric Rohmer cinematheque 2004-04.jpg
FødtMaurice Henri Joseph Schérer
21. mars 1920[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Tulle[5][3][6][7]Rediger på Wikidata
Død11. jan. 2010[1][2][8][3]Rediger på Wikidata (89 år)
13. arrondissement[9][3][10][11]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
11 oppføringer
Filmregissør[12], journalist, skribent, manusforfatter[13], filmkritiker, filmklipper, lærer[14][15][16], skuespiller[17][18], romanforfatter, teaterregissør, forfatterRediger på Wikidata
Utdannet ved Lycée Henri IVRediger på Wikidata
Søsken René SchérerRediger på Wikidata
Barn René MonzatRediger på Wikidata
Nasjonalitet FrankrikeRediger på Wikidata
Gravlagt Cimetière du MontparnasseRediger på Wikidata
Utmerkelser
10 oppføringer
Prix Louis-Delluc (1970), National Society of Film Critics Award for Best Screenplay (1970), National Board of Review Award for beste fremmedsproglige film (1971), National Board of Review Award for beste fremmedsproglige film (1976), Gulløven (1986), David Luchino Visconti (1990), Grand Prix (1976), Gulløven for livsverk (2001), Juryens Sølvbjørn (1967), Sølvbjørnen for beste regi (1983)Rediger på Wikidata

Hans gjennombrudd kom med Min natt med Maud (1969) og Claires kne (1970), den fjerde og femte i en serie på seks filmer som han kalte «Moralske fortellinger». Etter et par litteraturfilmatiseringer, Die Marquise von O... (1976), etter Kleist, og den stiliserte Perceval (1978) etter Chrétien de Troyes, laget han en serie på seks filmer, «Komedier og ordspråk», som på forskjellig vis handler om ungdom og kjærlighet.

Kvartetten Les Contes des Quatre Saisons består av filmene Et våreventyr (Conte de printemps) (1990)[19], Et vintereventyr (Conte d'hiver) (1993), Et sommereventyr (Conte d'été) (1996) og Et høsteventyr (Conte d'automne) (1998).

Hans bror René Schérer er filosof.

FilmografiRediger

  • 1956: Kreutzer-sonaten - kortfilm
  • 1959: I løvens tegn (Le Signe du Lion)
  • 1963: La Boulangère de Monceau - kortfilm
  • 1963: La carrière de Suzanne - kortfilm
  • 1967: La Collectionneuse
  • 1969: Min natt med Maud (Ma nuit chez Maud)
  • 1970: Claires kne (Le Genou de Claire)
  • 1972: Kjærlighet om ettermiddagen (L'Amour l'après-midi)
  • 1976: Die Marquise von O…
  • 1978: Parsifal (Perceval le Gallois)
  • 1981: Pilotens kone (La femme de l'aviateur)
  • 1982: Amor skyter bom (Le Beau Mariage)
  • 1983: Pauline på stranden (Pauline à la plage)
  • 1984: Fullmånenettene (Les Nuits de la pleine lune)
  • 1986: Den grønne solstrålen (Le Rayon vert)
  • 1987: Fire eventyr med Reinette og Mirabelle (Quatre aventures de Reinette et Mirabelle)
  • 1987: Min venninnes venn (L'Ami de mon amie)
  • 1990: Et våreventyr (Conte de printemps)
  • 1993: Et vintereventyr (Conte d'hiver)
  • 1993: L'Arbre, le maire et la médiathèque
  • 1995: Les rendez-vous de Paris
  • 1996: Et sommereventyr (Conte d'été)
  • 1998: Et høsteventyr (Conte d'automne)
  • 2001: Ladyen og hertugen (L'Anglaise et le Duc)
  • 2004: Triple Agent
  • 2007: Les amours d'Astrée et de Céladon

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b c d Fichier des personnes décédées mirror, Fichier des personnes décédées ID (matchID) v4YK-xPWwQif, besøkt 16. mai 2021[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ GeneaStar, oppført som Eric Rohmer, GeneaStar person-ID schererm[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ www.telegraph.co.uk[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ www.theaustralian.com.au[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Munzinger Personen, oppført som Eric Rohmer, Munzinger IBA 00000015224, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 30. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ www.biography.com[Hentet fra Wikidata]
  11. ^ trove.nla.gov.au[Hentet fra Wikidata]
  12. ^ mymovies.it, MYmovies director ID (former scheme) 579, besøkt 4. april 2022[Hentet fra Wikidata]
  13. ^ www.infoplease.com[Hentet fra Wikidata]
  14. ^ www.newyorker.com[Hentet fra Wikidata]
  15. ^ www.businessweek.com[Hentet fra Wikidata]
  16. ^ www.theglobeandmail.com[Hentet fra Wikidata]
  17. ^ frenchfilmsite.com[Hentet fra Wikidata]
  18. ^ hollywoodlife.com[Hentet fra Wikidata]
  19. ^ Teyssèdre, Anne; Quester, Hugues; Darel, Florence; Bennett, Eloïse (4. april 1990). «Conte de printemps». Compagnie Eric Rohmer (CER), Investimage, Les Films du Losange, via International Movie Database. Besøkt 24. november 2020. 

Eksterne lenkerRediger