Yphthimoides

insektslekt

Yphthimoides er en slekt av sommerfugler som hører til underfamilien ringvinger (Satyrinae) i den store familien flikvinger (Nymphalidae).

Yphthimoides
Nomenklatur
Yphthimoides
Forster, 1964
Hører til
Euptychiina, Satyrini, ringvinger, flikvinger, dagsommerfugler, storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Antall arter: 24
Habitat: skog
Utbredelse: Sør-Amerika
Inndelt i

Utseende rediger

Middelsstore sommerfugler med avrundede vinger. Vingenes underside er mer eller mindre ensfarget brun bortsett fra to smale, mørkere tverrstreker og noen små øyeflekker langs bakvingens ytterkant og i spissen av forvingen. Hos noen arter finnes det også en hvit tverrstripe langs ytterkanten av den ytterste brune. Oversiden er gjerne ensfarget brun bortsett fra en liten øyeflekk ved bakvingens bakhjørne.

Levevis rediger

Disse sommerfuglene lever i tropisk regnskog i lavlandet. De voksne sommerfuglene flyr ikke langt og holder seg inne i skyggen, eller de er aktive i skumringen. Larvene lever på planter i gressfamilien (Poaceae).

Utbredelse rediger

De aller fleste av artene lever i Brasil, mens slekten forekommer også i Peru, Bolivia og det nordlige Argentina. Yphthimoides renata avviker fra slektens øvrige utbredelse ved at den er utbredt i Mellom-Amerika nord til Mexico og det nordlige Sør-Amerika.

Systematisk inndeling rediger

 
De to kolonnene lengst til høyre er Yphthimoides-arter
Treliste

Kilder rediger

Eksterne lenker rediger