Emblaringvinge

sommerfuglart
(Omdirigert fra «Emblas ringvinge»)

Emblaringvinge (Erebia embla) er en sommerfugl som tilhører den formrike slekten Erebia i gruppen ringvinger (Satyrinae) i den artsrike familien flikvinger (Nymphalidae). Den har fått navn etter den mytologiske Embla, den første kvinnen i norrøn mytologi.

Emblaringvinge
Emblas ringvinge (Erebia embla)
Nomenklatur
Erebia embla
(Thunberg, 1791)
Populærnavn
emblaringvinge[1]
(emblas ringvinge)
Hører til
Satyrini, ringvinger, sommerfugler
Økologi
Habitat: på myrer i barskog
Utbredelse: Nord-Europa østover til Kamtsjatka, i Norge bare i de aller østligste delene

Utseende rediger

En middelsstor (vingespenn 43 – 48 mm) sommerfugl, oversiden brun med en stor og to-tre mindre, gulkantede, svarte flekker nær forvingens spiss. Den store flekken er dobbel, som et 8-tall. Forvingens underside er mørkebrun med 4-5 gulkantede, svarte flekker. De største flekkene har ofte, men ikke alltid, hvit kjerne. Bakvingens underside er ensfarget mørkebrun. Larven er blekt okergul med grønnbrun ryggstripe, kort og tett hårete.

Levevis rediger

Sommerfuglen flyr på bløte myrer i barskogssonen i juni og juli. Larven skal leve på starr (Carex spp.) og gress-slekten bunke (Deschampsia spp.).

Utbredelse rediger

Emblaringvinge er en østlig art som hører til på taigaen. Den er utbredt fra Nord-Europa gjennom Sibir østover til Altaj, Sajan og Kamtsjatka. I Norge finnes den bare i de aller østligste delene: grensetraktene i Akershus (trolig utdødd), Hedmark og Sør-Varanger i Finnmark.[1]

Referanser rediger

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 22. juli 2020. Besøkt 22. juli 2020. 

Litteratur rediger

Eksterne lenker rediger