Cepheuptychia

insektslekt

Cepheuptychia er en slekt av sommerfugler som hører til underfamilien ringvinger (Satyrinae) i den store familien flikvinger (Nymphalidae).

Cepheuptychia
Nomenklatur
Cepheuptychia
Forster, 1964
Hører til
Satyrini, ringvinger, flikvinger, dagsommerfugler, storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Antall arter: 5
Habitat: skog
Utbredelse: Sør-Amerika
Inndelt i

Utseende rediger

Middelsstore sommerfugler med avrundede vinger. Både over- og undersiden av vingene har et metallisk skimmer som mer eller mindre dekker den brune grunnfargen. De ligner mye på Caeruleuptychia-artene, men er jevntover noe mindre enn disse. Oversidens skimmer dekker både for- og bakvingene og er blågrønt til blåfiolett, fargen er avhengig av vinkelen man ser den fra. Ytterkanten er gjerne mørk. Undersiden er grå med et grønt skimmer, med tre nokså brede, brune tverrstreker og noen små øyeflekker. Hos noen av artene er det markert forskjell mellom kjønnene, hannene er mer skinnende enn hunnene.

Levevis rediger

Disse sommerfuglene lever i tropisk regnskog og annen skog. De finnes gjerne i nærheten av bekker der det vokser bambus, som trolig er larvenes fødeplanter. De voksne sommerfuglene flyr ikke langt og holder seg inne i skyggen, eller de er aktive i skumringen. Larvene lever på planter i gressfamilien (Poaceae). De voksne sommerfuglene besøker ikke blomster, men suger gjerne til seg væske fra råtnende frukt, sopp og fugleskitt.

Utbredelse rediger

Slekten er utbredt fra Mexico i nord til Brasil i sør.

Systematisk inndeling rediger

Treliste

Kilder rediger

Eksterne lenker rediger