Xian (mytologi)

De udødelige
(Omdirigert fra «Xian (daoismen)»)

Xian (kinesisk: 仙/仚/僊; pinyin: Xiān; Wade–Giles: Hsien) er i kinesisk folketro og daoisme et uttrykk for de udødelige. Disse på en måte guddommeliggjorte skikkelser blir dessuten også ofte omtalt som hellige. De spiller en fremtredende rolle i kinesiske legender og kinesisk mytologi.

Det er for det meste menn som er xian, men nå og da berettes det også om kvinnelige xian, som for eksempel Ma Gu, som knyttes til livseliksiret. De udødelige har under sitt dennesidige, jordiske liv gjerne utvist overnaturlige krefter og magiske evner. Etter døden er de så blitt guddommeliggjorte.

Det heter at de de vandrer rundt i hele landet. Men deres hjemsteder er gjerne Kunlunfjellene vest i landet (der «Vestens kongemor» Xiwangmu bor) eller på øyer øst for det kinesiske fastland. Deres fremtoninger kan variere.

Innen daoismen er xian religiøse forbilder. I noen skoleretninger innen daoismen er de bilde på sammensmeltningen av qi med dantian (menneskets energisentrum) hvorved en shengtai (et hellig embryo) med evig liv blir til.

De mest kjente xian er de såkalte åtte udødelige (Ba xian): Lü Dongbin, Li Tieguai, Zhongli Quan, Han Xiangzi, Cao Guojiu, Zhang Guolao, Lan Caihe, He Xiangu. De er ofte å finne avbildet i kinesisk kunst. Selv om Lan Caihe til tider fremstilles som en kvinne, var He Xiangu den eneste kvinne blant de åtte udødelige.

Litteratur rediger

  • Ge Hong: La Voie des divins immortels traduit du chinois, présenté et annoté par Philippe Che, Editeur : Gallimard (23 février 1999), Collection : Connaissance de l'Orient
  • Josef Guter: Lexikon der Götter und Symbole der Alten Chinesen. Marix, Wiesbaden 2004, ISBN 3-937715-04-5, S. 323
  • Werner Lind: Lexikon der Kampfkünste. Edition BSK, Sportverlag, Berlin 2001, ISBN 3-328-00898-5, S. 664

Eksterne lenker rediger